Redactie - 17 juni 2022

BLEU JOUR brengt Europese computer op de markt

BLEU JOUR brengt Europese computer op de markt image

BLEU JOUR heeft aangekondigd dat het Franse bedrijf naar eigen zeggen 'de eerste Europese computer' op de markt brengt. Het project ging in 2018 van start, lang voordat Europa het over herindustrialisatie had. In 2020 was de komst van het Intel Compute Element dé trigger voor de consumentenmarkt. Deze verwisselbare kaart omvat de processor, de chipset en het geheugen, die op een moederbord moet worden aangesloten. Dit is het onderdeel dat voortaan door BLEU JOUR zal worden vervaardigd. Een eerste KUBB op dit formaat, naar keuze uitgerust met een Intel Core van de 11e generatie, wordt gepresenteerd. Deze kaart wordt vanaf nu geproduceerd door Franse bedrijven, en vervolgens geassembleerd door een beschutte werkplaats.

Design is volgens het bedrijf een van de belangrijkste kenmerken van BLEU JOUR. Daarom is de KUBB gecreëerd, een kubusvormige mini-pc van 12 cm die emblematisch is voor het merk. Zoals de naam al doet vermoeden, blijft het oorspronkelijke idee van een kubusvormig en compact ontwerp overeind. Het is een echte miniatuurcomputer, maar met enkele technische verschillen. Het Intel-platform, een pionier op het gebied van compacte microprocessorontwerpen, staat dankzij hun NUC (Next Unit of Computing) aan de technische basis van de KUBB. Een ander belangrijk voordeel van de KUBB is het lage stroomverbruik.

BLEU JOUR beschikt dan over een compleet gamma apparaten voor het grote publiek, bedrijven en zelfs de wat meer industriële noden. Het bedrijf biedt houten en passieve modellen aan, via nieuwe vormen van behuizing. In samenwerking met kunstenaars worden er ook regelmatig speciale modellen gemaakt.

In de toekomst zal BLEU JOUR ook zijn eigen ‘NUC Board’ produceren en nieuwe modellen blijven creëren met de expertise van Intel.