CIO verenigingen pleiten voor een evenwichtige cloud markt

14-06-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

CIO verenigingen pleiten voor een evenwichtige cloud markt

Bedrijven, ziekenhuizen, openbare instellingen, universiteiten, enz. verdienen een betere cloudomgeving. Het onevenwicht in de relaties tussen cloudaanbieders en hun zakelijke klanten leidt tot schadelijke praktijken. De komende Europese regelgeving biedt verschillende mogelijkheden om de situatie te verbeteren. Op basis van concrete voorbeelden van schadelijke praktijken op de markt, stellen 4 Europese CIO verenigingen 11 fair principles voor in B2B-relaties tussen zakelijke gebruikers en cloudaanbieders om de bevoegde overheden te inspireren. Dit document is ook bedoeld voor gebruik door gebruikersorganisaties en leveranciers die verantwoorde praktijken willen aantonen.

“Een van de belangrijkste beloften van cloud is transparantie en eenvoud. Budgetteren zou eenvoudig zijn. De realiteit is echter heel anders”, aldus Bernard Duverneuil, Vice-President Cigref, European Affairs. “Bij het overwegen van een provider worden de prijzen verlaagd en extra features beloofd. Na ondertekening duiken er verborgen kosten op en blijven beloofde features achterwege”, aldus Martijn Koning, President of CIO Platform Nederland.

De CIO vereningen pleiten voor niet-concurrentiële omgeving vereist fair principles:

1. Zodra software is geïmplementeerd, is deze sterk verweven met de bedrijfsprocessen. Er is ook een vendor lock-in: het is zo complex en duur om over te stappen naar een andere leverancier dat organisaties vaak vast zitten aan hun aanbieder.

2. Zakelijke gebruikers hebben geen onderhandelingsruimte ten opzichte van de grote softwareleveranciers.

3. Cloudaanbieders kunnen abonnementsprijzen en de basis waarop de prijzen berekend worden eenzijdig wijzigen. Hoe een business case bouwen als je toekomstige kosten niet kan voorspellen?

4. Dit geldt niet alleen voor grote software- en cloudaanbieders, maar ook voor nichespelers.

5. Er is sprake van marktconcentratie en dominantie van een aantal grote spelers, voor een aanzienlijk deel van de zakelijke cloudmarkt. Sterke softwareleveranciers kopiëren mogelijkheden van kleinere concurrenten en integreren deze in hun software. Dit beperkt de concurrentie en maakt de afhankelijkheid van hun klanten nog groter.

6. Softwareaanbieders kunnen de keuze van de zakelijke klant beperken, door te bepalen op welke infrastructuur de cloudapplicaties moeten draaien.

7. De kosten en complexiteit om je gegevens terug te krijgen bij het einde van het contract kunnen erg onredelijk zijn.

NU is het moment om te handelen, aldus de CIO vereningen

"De komende Digital Markets Act, Artificial Intelligence Act en Data Act, evenals het EU cloud rulebook en standaard contractuele clausules, bieden verschillende kansen om de situatie te verbeteren. We roepen de Europese Commissie, het Europees Parlement, de nationale regeringen, de Europese en nationale regelgevers en mededingingsautoriteiten op om de toekomst van de cloud in Europa veilig te stellen. Europese organisaties vertrouwen op cloudproviders om hun digitale transformatie te realiseren en hun diensten te leveren: het is van cruciaal belang dat deze cloudproviders de regels van eerlijke handel en gezonde concurrentie op de Europese markt respecteren, zodat alle spelers kunnen profiteren van de kansen."

We nodigen al deze overheden uit om:

1. een einde te maken aan het misbruik van vendor lock-in en schadelijke praktijken door cloudproviders, door te zorgen voor faire praktijken op de markt voor digitale technologie.

2. ervoor te zorgen dat de zeggenschap over data bij zakelijke gebruikers van digitale technologieën blijft, zonder dat dit leidt tot extra kosten of andere belemmeringen."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud