Bedrijven met digitaal DNA lopen meer kans op cyberaanval

14-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Bedrijven met digitaal DNA lopen meer kans op cyberaanval

Bedrijven die digitaal groeien in hun 'DNA' hebben, hebben bovengemiddeld kans op een cyberaanval. Deze bedrijven veranderen hun digitale waardeketen, die zij als onderscheidende factor gebruiken, vaak en snel. Hun aanvallers zijn echter even snel in het uitbuiten van de kwetsbaarheden die dat oplevert.

Dat stelt CyberRes, onderdeel van Micro Focus, in zijn jaarverslag over de huidige staat van cyberdreigingen en een overzicht van cybergebeurtenissen in 2021. Dit strategische rapport maakt deel uit van doorlopend onderzoek naar dreigingen dat begon met de lancering van het Galaxy Online-platform in januari 2022.

Inzichten

Het CyberRes Galaxy-jaarverslag 2022 is volgens Micro Focus het eerste in een reeks. Het rapport belooft inzicht in geopolitieke, regionale en industriële dreigingen en doet voorspellingen voor het komende jaar. Enkele van de belangrijkste conclusies voor de Europese en specifiek de Nederlandse markt zijn:

  • Europa staat op de derde plaats op het gebied van cyberaanvallen (20%) van het totale aantal gerapporteerde cybermeldingen, achter Noord-Amerika (33,5%) en Azië (23,5%);
  • Wereldwijd is 19,3 procent van de cyberaanvallen een ransomware-aanval;
  • In 2021 steeg het percentage aanvallen op de financiële sector met 200 procent;
  • Europa blijft doelwit van internationale groepen (nation state threats) die cyberaanvallen plegen; alleen Duitsland (21,6%) en Frankrijk (18,3%) gaan Nederland (13,3%) voor op deze lijst;
  • Wereldwijd wordt de zakelijke dienstverleningssector het meest aangevallen (33,7%) gevolgd door de publieke sector (21,4%). In Europa zijn de sectoren telecommunicatie en technologie (26%) meestal het doelwit.

Het jaarverslag is samengesteld door experts van het CyberRes Galaxy Threat Research Program. Naast actieve dreigingen, houdt het programma ook geopolitieke en sociale activiteiten in de gaten, aangezien onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe correlatie is.
https://cyberresgalaxy.com/

Download het volledige rapport hier.

Terug naar nieuws overzicht