Redactie - 11 juni 2022

Trend Micro: hiaten in zichtbaarheid en beheer ondermijnen veiligheid

Trend Micro: hiaten in zichtbaarheid en beheer ondermijnen veiligheid image

Trend Micro heeft de bevindingen van een nieuw wereldwijd onderzoek gepresenteerd dat aantoont dat organisaties moeite hebben het groeiende aanvalsoppervlak van cyberaanvallen te definiëren en beveiligen, wat het risicobeheer bemoeilijkt. Trend Micro ondervroeg voor deze studie 6.297 IT- en zakelijke besluitvormers in 29 landen, waaronder 202 in Nederland. 

Het onderzoek bracht aan het licht dat driekwart (73%) van de wereldwijde organisaties, en 55% van de Nederlandse organisaties, zich zorgen maakt over hun aanvalsoppervlak. Meer dan een derde wereldwijd (37%) beschreef het als ‘voortdurend evoluerend en woekerend’ (40% in NL). Meer dan twee vijfde (43%) van de wereldwijde respondenten ging nog een stap verder en gaf toe dat het digitale aanvalsterrein ‘uit de hand loopt’. In Nederland is dat 36%.

Minste inzicht in cloud-omgevingen

Trend Micro concludeert dat zichtbaarheid de hoofdreden is dat organisaties het lastiger hebben de cyberrisico's in deze omgevingen te beheren en te begrijpen. Bijna twee derde (62%), 51% in Nederland, verklaarde dat de aanwezigheid van blinde vlekken hun beveiliging parten speelt. Respondenten geven aan het minste inzicht te hebben in cloudomgevingen. Gemiddeld schatten respondenten wereldwijd dat ze maar zicht hebben op 62% van hun aanvalsterrein. In Nederland is dat percentage 61%.

In wereldwijde organisaties worden deze uitdagingen vermenigvuldigd. Twee derde (65%) van de respondenten beweert dat internationale ondernemingen die meerdere rechtsgebieden bestrijken het nog lastiger hebben om het aanvalsterrein te beheren. Een kwart (24%) van de organisaties wereldwijd, en 22% van de Nederlandse, gaat niettemin door met het manueel in kaart brengen van de systemen en 29% doet dit regionaal (26% in Nederland), waardoor er nog meer silo's en zichtbaarheidshiaten kunnen ontstaan.

Uit de studie bleek ook dat ongeveer de helft (54%) van de wereldwijde en de Nederlandse (43%) organisaties vindt dat zijn methode om de blootstelling aan risico's te beoordelen onvoldoende geraffineerd is. 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024