Martijn Kregting - 10 juni 2022

Tweede Kamer wil Chinese beveiligingscamera's van overheidsgebouwen af

Tweede Kamer wil Chinese beveiligingscamera's van overheidsgebouwen af image

Een meerderheid in de Tweede Kamer (onder meer VVD, D66, PvdA en PVV) wil dat beveiligingscamera's van Chinese makelij zo snel mogelijk worden verwijderd van overheidsgebouwen. Ook zou de Nederlandse Politie geen gebruik meer moeten maken van Chinese beveiligingscamera's. Tweede Kamerleden vrezen volgens RTL Nieuws dat onder meer Chinese inlichtingendiensten via software-achterdeurtjes de videobeelden kunnen bekijken.

Nederlandse overheden en overheidsinstanties gebruiken camera's van de Chinese merken Hikvision en Dahua. Hoeveel van dergelijke camera's ingezet worden is niet bekend. Wel is bekend dat zeker 50 gemeenten de camera's gebruiken. In Den Haag zouden er circa 130 hangen, onder andere bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder zet Amsterdam de camera's in. De politie heeft onlangs nog 700 Dahu-beveiligingscamera's gekocht.

Snel verwijderen

Het kabinet wil eerst onderzoeken of de Chinese camera's inderdaad een veiligheidsrisico opleveren. Een meerderheid van de Tweede Kamer vind dit niet snel genoeg en staat erop dat de camera's van Chinese leveranciers zo spoedig mogelijk verwijderd moeten worden.

"Als het aan ons ligt, halen we die rommel zo snel mogelijk van de muur", zegt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski tegenover RTL Nieuws. "Het is hartstikke onwenselijk. We moeten ophouden naïef te zijn. China is een land dat graag wil komen spioneren. En wat doen wij? Wij hangen hier hun camera's op."

D66 onderschrijft deze visie, stelt Kamerlid Lisa van Ginneken. Zij wijst erop dat de AIVD al meermaals heeft gewaarschuwd dat spionage of sabotage moeilijk kunnen worden uitgesloten bij Chinese beveiligingscamera's. "Goed dat het kabinet onderzoek doet naar inkoopeisen en richtlijnen op het terrein van cyberveiligheid. Wij vinden dat overheden nu al het goede voorbeeld moeten geven door geen Chinese camera’s te gebruiken."