Redactie - 09 juni 2022

Cyberaanvallen op industriële middelen kosten bedrijven miljoenen

Cyberaanvallen op industriële middelen kosten bedrijven miljoenen image

Uit onderzoek van Trend Micro blijkt dat 89 procent van de elektriciteits-, olie-, gas- en productiebedrijven de afgelopen 12 maanden te maken heeft gehad met cyberaanvallen die van invloed waren op de productie en energievoorziening.

De bevindingen komen een jaar na de Colonial Pipeline ransomware-aanval, die OT-systemen van de leverancier meerdere dagen offline dwong. Dit leidde tot grote brandstoftekorten aan en langs de Amerikaanse oostkust. Het is nog steeds de grootste aanval op kritieke infrastructuur in zijn soort.

Ongeveer de helft van de organisaties in de industriële sector die getroffen zijn door aanvallen op hun kritieke infrastructuur, heeft inspanningen geleverd om de cyberbeveiligingsinfrastructuur te verbeteren. Men beschikt echter niet altijd over voldoende middelen of kennis om zich tegen toekomstige dreigingen te verdedigen.

Van de organisaties die te maken kregen met een storing van hun operationele technologie en industriële controlesystemen (OT/ICS), bedraagt de gemiddelde financiële schade ongeveer 2,8 miljoen dollar per incident. De olie- en gasindustrie worden het zwaarst getroffen.