Tweede Kamer stemt over aanpassingen Wet digitale overheid

07-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Tweede Kamer stemt over aanpassingen Wet digitale overheid

De Tweede Kamer stemt vandaag over voorgestelde aanpassingen in de Wet digitale overheid (Wdo). Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninksrijksrelaties en Digitalisering) liet vorige week weten dat zij de Wdo zou aanpassen na kritiek vanuit de Eerste Kamer op sommige onderdelen van het wetsvoorstel.

De Wet digitale overheid legt onder meer taken en verantwoordelijkheden vast voor veilige toegang tot de digitale overheid. De Wdo moet bijvoorbeeld regelen dat Nederlandse burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij websites van overheden en overheidsinstanties. Elektronische identificatiemiddelen (eID) moeten een hogere betrouwbaarheid leveren dan het nu gebruikte DigiD. Ook regelt de wet verplichtingen voor overheidsorganisaties om veilig en betrouwbaar aan te sluiten en hun dienstverlening in te delen op een betrouwbaarheidsniveau.

Verbeterpunten Wdo

De Eerste Kamer kwam tijdens de behandeling van de Wdo met meerdere verbeterpunten en diende daarom een zogeheten novelle in: een wijziging van een wetsvoorstel. De voorgestelde aanpassingen betreffen onder meer het verplicht stellen van open source technologie voor identificatie- en inlogmiddelen. De senatoren vroegen Van Huffelen verder onder meer om rekening te houden met privacy bij het ontwerp van de inlogmiddelen en om commerciële partijen te vermijden die inloggegevens koppelen om zo gevoelige data te verzamelen.

Van Huffelen stelde in het debat in de Tweede Kamer over de novelle dat 100 procent open source-gebruik het streven van de overheid is. Verder benadrukte de bewindsvrouw dat er een alternatief moet blijven voor mensen die niet digitaal met de overheid willen communiceren of mensen die hulp nodig hebben bij het digitaal communiceren met de overheid.

Open source motie

De Tweede Kamer stemt ook over de motie van Hind Dekker-Abdulaziz (D66) over open source. Het Tweede Kamer-lid stelt in haar motie dat door de overheid gebruikte software altijd open source moet zijn, tenzij het niet anders kan.

Terug naar nieuws overzicht