Redactie - 06 juni 2022

Succes Starlink in Oekraïne vergroot interesse in anti-satellietwapens

Succes Starlink in Oekraïne vergroot interesse in anti-satellietwapens image

Secure World Foundation, een op de ruimte gerichte NGO, ziet een interesse in moderne wapens om ruimtevaartdiensten kunnen verstoren. Het succes van Starlink in Oekraïne vergroot de interesse in anti-satellietwapens.

Secure World Foundation meldt:

"De aanhoudende proliferatie van counterspace-capaciteiten en de heropleving van anti-satelliettests (ASAT) in de ruimte en de groei in robotachtige rendez-vous en proximity-operaties (RPO's) die worden uitgevoerd voor militaire en inlichtingendoeleinden, hebben geleid tot bezorgdheid bij veel landen over de steeds meer omstreden aard van de ruimte. Hoewel veel RPO-activiteiten zelf niet direct agressief of destructief zijn, kunnen ze leiden tot misvattingen of verhoogde spanningen die een negatieve invloed kunnen hebben op de veiligheid en stabiliteit van de ruimte. Bovendien hebben destructieve ASAT-tests de afgelopen decennia duizenden stukjes orbitaal puin gecreëerd, wat op de lange termijn een risico kan vormen voor alle ruimteactiviteiten.

Onlangs heeft de Secure World Foundation de 2022-editie vrijgegeven van meerdere factsheets die deze activiteiten documenteren, gebaseerd op onderzoek dat is uitgevoerd als onderdeel van het jaarlijkse SWF Global Counterspace Capabilities Report . De eerste reeks factsheets behandelt het testen van ASAT-wapens in de ruimte door de volgende landen, zoals samengevat in deze openbare spreadsheet :

Elke factsheet geeft een samenvatting van de geschiedenis van de programma's van dat land in die gebieden, biedt een tabel met bekende tests van die programma's in de ruimte (inclusief eventuele onderscheppingen en gecreëerd orbitaal puin), en een korte analyse van de huidige staat van ontwikkeling of operationele status.

Als onderdeel van deze update hebben we een bijgewerkte versie van onze factsheet over het US X-37B Orbital Test Vehicle (OTV)-programma geleverd. Hoewel het zelf geen speciaal ASAT-wapensysteem is, heeft de X-37B aanzienlijke internationale controverse veroorzaakt en heeft hij zich beziggehouden met abnormale activiteit in de baan:

Een tweede set bijgewerkte factsheets geeft een samenvatting van de geschiedenis van RPO-robotprogramma's die door de Verenigde Staten, Rusland en China zijn uitgevoerd voor militaire of inlichtingendoeleinden die niet direct verband houden met ASAT-tests, zoals samengevat in deze openbare spreadsheet :

Net als voorheen biedt elk van deze factsheets een tabel met bekende robot-RPO-activiteiten van dat land, een korte analyse van de huidige staat van ontwikkeling of operationele status.

Ten slotte hebben we een afzonderlijke factsheet bijgewerkt met een samenvatting van de commerciële en civiele robotische RPO-activiteiten die mogelijk verkeerd kunnen worden opgevat als een militair vermogen: