Martijn Kregting - 03 juni 2022

Microsoft ziet aandelenwaarde inzakken na verlaagde prognose omzet en winst Q4

Microsoft ziet aandelenwaarde inzakken na verlaagde prognose omzet en winst Q4 image

Microsoft zag gisteren in de uren die volgden op zijn verlaagde winst- en omzetprognose de waarde van zijn aandeel met 3 procent dalen. Het concern kwam op donderdag naar buiten met het bericht dat zowel de omzet als winstverwachting voor het vierde fiscale kwartaal naar beneden bijgesteld zijn.

Reden voor de lagere prognose is vooral de impact van wisselkoersverhoudingen. De dollar is het afgelopen jaar ongeveer 14 procent gestegen ten opzichte van een optelsom van veelgebruikte valuta, gedreven door een agressieve Federal Reserve en verhoogde geopolitieke spanningen. Deze ontwikkelingen hebben de resultaten van veel Amerikaanse multinationals die buitenlandse valuta in dollars omzetten onder druk gezet. In combinatie met groeiende zorgen over een stijgende inflatie leidt dit ertoe dat steeds meer ondernemingen actiever zoeken naar manieren om hun winsten af te dekken.

Microsoft, dat het grootste deel van zijn inkomsten inmiddels uit cloudservices haalt, verwacht dat de omzet voor het vierde kwartaal tussen 51,94 miljard en 52,74 miljard dollar zal bedragen, een lichte daling van de eerdere bandbreedte van 52,40 miljard tot 53,20 miljard dollar. De winstverwachting is neerwaarts bijgesteld naar 2,24 en 2,32 dollar per aandeel, tegen een eerdere verwachting van 2,28 en tot 2,35 dollar per aandeel. Microsoft had in april nog een omzetgroei met dubbele cijfers voor het volgende fiscale jaar voorspeld, gedreven door de vraag naar cloud computing-diensten.