Stadslab Rotterdam viert 10-jarig jubileum

Stadslab Rotterdam viert 10-jarig jubileum

02-06-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Stadslab Rotterdam viert 10-jarig jubileum

Stadslab Rotterdam viert op donderdag 2 juni haar tweede lustrum. In het afgelopen decennium is het lab volgens de organisatie uitgegroeid van een bescheiden ruimte waar studenten met lasersnijders en 3D-printers aan de slag gingen tot een veelbezochte ontmoetingsplaats waar makers uit heel Rotterdam te vinden zijn. Tijdens een lustrumevenement op 2 juni wordt teruggekeken op de afgelopen tien jaar en de mijlpalen die zijn bereikt. Ook zijn er de gehele dag workshops en gesprekstafels over maken in Stadslab Rotterdam. Van digitale fabricage tot virtual reality, evenals maatschappelijke thema’s als smart cities en Artificial Intelligence.

Stadslab Rotterdam is ook een fablab, gespecialiseerd in sensortechnologie, (open) data en digitale prototypen. Het lab is in de eerste plaats een makerspace voor studenten uit een breed scala van opleidingen van Hogeschool Rotterdam. Daarnaast biedt het een infrastructuur voor verschillende onderwijsvormen. Ook wordt volop geëxperimenteerd met een diverse set van nieuwe labs, zoals het VR-lab, waar studenten experimenteren met de mogelijkheden van immersive technologie

Volgens Manon Mostert-van der Sar van Stadslab is Stadslab Rotterdam is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot de maakplaats van de hogeschool en de stad. Met de aanwezige apparatuur, waaronder lasersnijders, 3D-printers, en vinylsnijders, kun studenten een prototype, maquette of kunstobject maken. Via de open inloop weet Stadslab naar eigen zeggen steeds weer nieuw tech-talent binnen te halen.

Ook ziet Stadslab hoe de kennis en ervaring uit de praktijk via het Stadslab een weg vindt naar het onderwijs. Zo werken studenten aan grote maatschappelijke vraagstukken. Er worden activiteiten georganiseerd met en voor vluchtelingen, waarin het Stadslab dus ook een verbindende rol heeft. En ten slotte doet Stadslab veel op het gebied van techniekpromotie, waardoor steeds meer kinderen, jongeren, leraren en docenten in aanraking komen met de veelzijdigheid technologie.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

R&D, Smart City