Martijn Kregting - 01 juni 2022

AP bepaalt later dit jaar of gebruik Google Analytics verboden wordt

AP bepaalt later dit jaar of gebruik Google Analytics verboden wordt image

In de loop van dit jaar zal de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bepalen of het gebruik van Google Analytics in Nederland toegestaan blijft. Dat laat een woordvoerder van de privacytoezichthouder aan Nu.nl weten.

De AP heeft onlangs een onderzoek afgerond naar de privacy-impact van de Google-service voor websitestatistieken. Met Google Analytics kunnen website-eigenaars onder meer het aantal bezoekers zien en bepalen hoe bezoekers op de website terecht gekomen zijn. Maar de dienst voldoet mogelijk niet aan de Europese privacyverordening GDPR en de Nederlandse AVG-wet.

Eerder al concludeerde de Oostenrijkse privacytoezichthouder dat via Google Analytics persoonsgegevens van Oostenrijkse websitebezoekers in databases in de VS terecht komen. De Franse toezichthouder CNIL kwam met een vergelijkbare conclusie. In dat kader kreeg een Franse websitebeheerder een maand om alsnog aan de Franse privacyregels te voldoen of anders te stoppen met Google Analytics.

De resultaten van het AP-onderzoek naar twee Nederlandse websites waarvan de eigenaren Google Analytics gebruiken zijn inmiddels in een rapport samengevat. "De resultaten liggen bij de afdeling Handhaven van de AP", zegt de woordvoerder nu over het vervolg tegen Nu.nl. "Die afdeling controleert het onderzoek en geeft de onderzochte websites en Google de kans om te reageren. Vervolgens beslist Handhaven over eventuele sancties, maar het is te vroeg om daar iets over te zeggen."

[urlprefix]689700/gebruik-van-google-analytics-in-nederland-mogelijk-verboden.html

Impact verbod Google Analytics

Wel waarschuwt de AP alvast in een handleiding dat het gebruik van Google Analytics binnenkort mogelijk niet meer toegestaan is. Wordt dit werkelijkheid, dan heeft dat volgens webwinkel-brancheorganisatie Thuiswinkel.org mogelijk grote gevolgen.

"Vrijwel alle webshops en websites maken gebruik van de gratis tool Google Analytics om het verkeer op hun website te analyseren", stelt directeur Marlene ten Ham. Zo kunnen webwinkels onder meer klantervaringen verbetren. Een verbod van de Google-dienst betekent dat doorgaan met het gebruik ervan grote boetes met zich mee kan brengen.