Helft van de Nederlanders denkt online criminaliteit te herkennen

30-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Helft van de Nederlanders denkt online criminaliteit te herkennen

Ruim de helft van de Nederlanders (56%) denkt pogingen tot oplichtingen via e-mail, internet en/of telefoon direct door te hebben. 43% stelt dat oplichters bij hen geen kans maken.

Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van ABN AMRO. De cijfers zijn opvallend, aangezien zij in schril contrast staan met data van het CBS. Hieruit blijkt dat het afgelopen jaar 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffers waren van online criminaliteit en fraude.

Mannen denken vaker oplichting te herkennen

Uit het onderzoek blijkt dat meer mannen dan vrouwen denken oplichting te herkennen. Opvallend, aangezien uit cijfers van het CBS blijkt dat mannen en vrouwen net zo vaak slachtoffers zijn van online criminaliteit.

Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat fraude zoals phishing, spoofing of helpdeskfraude goedgelovige mensen (48%) overkomt en/of mensen met weinig kennis van digitale middelen (49%). Driekwart van de Nederlanders (72%) is wantrouwender geworden bij het ontvangen van berichten van grote organisaties doordat ze veel over fraude horen. Denk hierbij aan de overheid, telecom providers of banken. Ruim een derde van de Nederlanders (37%) is niet bekend met helpdeskfraude. Bij phishing ligt dit percentage op 8%. ABN wijst erop dat voor phishing tot nu toe veel meer aandacht is geweest.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security