Business Email Compromise crimineel uit Nigeria is opgepakt

28-05-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Business Email Compromise crimineel uit Nigeria is opgepakt

Interpol en de Nigerian Police Force (NPF) kondigen de arrestatie van een prominente Nigeriaanse BEC-speler aan als onderdeel van een gezamenlijke operatie met de naam Operation Delilah. Palo Alto Networks Unit 42 heeft deze speler geclassificeerd als onderdeel van SilverTerrier, een netwerk dat bekend staat om Business Email Compromise (BEC)-scams die wereldwijd duizenden bedrijven schade hebben opgeleverd. Deze arrestatie is mede mogelijk gemaakt dankzij inlichtingen en middelen van partners in de cybersecurity-industrie, waaronder Palo Alto Networks Unit 42. 

BEC blijft de meest voorkomende en duurste bedreiging voor organisaties wereldwijd. Deze vorm van bedreiging stond voor het zesde jaar op rij bovenaan in het 2021 FBI Internet Crime Complaint Center (IC3)-rapport. In een half decennium tijd zijn de wereldwijde verliezen gestegen van 360 miljoen dollar in 2016 tot maar liefst 2,3 miljard dollar in 2021. Ondanks deze enorme verliezen blijven de industrie en de wereldwijde rechtshandhaving aanzienlijke vooruitgang boeken bij het bestrijden van BEC. 

Dit nieuws volgt op een eerdere aankondiging van Operation Falcon II, waarbij de arrestatie van 11 BEC-spelers in januari 2022 werd aangekondigd. Het nieuws van vandaag is dat de cybercrimineel het land ontvluchtte voordat hij kon worden gearresteerd, maar dankzij de inlichtingen van partners als Unit 42 kon de politie de persoon in kwestie arresteren toen hij terugkeerde naar Nigeria. 

Je kunt meer lezen over de BEC-speler in kwestie in het blog van Unit 42. 

Terug naar nieuws overzicht
Security