Atlas VPN: Google verzamelt meeste data over gebruikers

26-05-2022
Deel dit artikel:

Atlas VPN: Google verzamelt meeste data over gebruikers

Google verzamelt de meeste data over gebruikers van vijf onderzochte techgiganten: Google, Facebook, Twitter, Amazon en Apple. Het gaat om 39 datapunten per gebruiker. Ter vergelijking: Twitter verzamelt gemiddeld 24 datapunten per gebruiker en staat hiermee op de tweede plek.

Dit blijkt uit cijfers van Security.org die zijn geanalyseerd door Atlas VPN. De VPN-provider concludeert dat Google nagenoeg ieder detail vastlegt dat het kan. Er zijn enkele uitzonderingen, waaronder adresgegevens, burgerservicenummers en rijbewijsnummers. Veel andere gegevens zijn echter wel opgenomen in databases van Google, waaronder namen, telefoonnummers en betaalinformatie Denk echter ook aan e-mails, e-mailadressen, e-mailverkeer, documenten, afbeeldingen en spreadsheets die zijn opgeslagen en reacties op YouTube-video's. Ook verzamelt Google volgens Atlas VPN zoekwoorden, bekeken video's en interacties met content.Google verzamelt hiermee beduidend meer informatie dan andere grote platforms.

Twitter

Twitter volgt op de tweede plek met 24 datapunten voor iedere gebruiker. Alleen de naam, gebruikersnaam, wachtwoord, telefoonnummer en e-mailadres van gebruikers worden vastgelegd. Daarnaast beschikt Twitter over gegevens met betrekking tot verstuurde tweets en bekeken content en video's, evenals interactie met contents. Ook legt het platform vast wanneer, hoe vaak en hoe lang je op het platform actief bent.

Amazon

Amazon volgt met 23 datapunten per gebruikers. Het e-commercebedrijf legt onder meer de naam, gebruikersnaam, wachtwoord, telefoonnummer, betaalinformatie, verzendadres en e-mailadres vast. Atlas VPN noemt dit niet opvallend gezien de aard van het platform. Wel opvallend is volgens de VPN-provider dat Amazon burgerservicenummers en rijbewijsinformatie verzamelt.

Facebook

Facebook verzamelt 14 datapunten per gebruiker. De data die het bedrijf echter vastlegt is volgens Atlas VPN zeer gevoelig. Denk hierbij aan personen waarmee je gesprekken voert, groepen waar je deel van uitmaakt en zelfs privéberihten. Ook weet Facebook wanneer je inlogt, hoe lang je ingelogd blijft en welke comments, shares en transacties je in deze periode hebt gedaan.

Apple

Apple verzamelt de minste informatie met 12 datapunten. Het bedrijf verzamelt de gebruikersnaam, e-mailadres, IP-adres, locatiegegevens en betaalinformatie van gebruikers. Ook heeft het bedrijf zicht op zoekopdrachten en het tijdstip, frequentie en duur van activiteiten van gebruikers.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht