Uitgelekte data uit Xinjiang toont onderdrukking van Oeigoeren

25-05-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Uitgelekte data uit Xinjiang toont onderdrukking van Oeigoeren

Een grote hoeveelheid data van de politie in het Chinese Xinjiang is uitgelekt. In deze regio wonen voornamelijk Oeigoeren. Het lek geeft een uniek inzicht in de wijze waarop China Oeigoeren onderdrukt en op welke schaal dit gebeurt.

De data is gestolen door een hacker vanaf servers van de politie van Xinjiang. De aanvaller speelde de data door naar de Amerikaanse onderzoeker Adrian Zenz, die eerder onthullingen deed over Xinjiang. Zenz deelde de data op zijn beurt met diverse media, die hierover berichten onder de titel Xinjiang Police Files.

Ruim 3.000 politiefoto's uitgelekt

De uitgelekte data omvatten onder meer zo'n 3.000 politiefoto's van Oeigoeren, die allen uit 2018 stammen. Het gaat daarbij om personen tussen de 15 en 73 jaar oud. Een deel van hen zit gevangen in heropvoedingskampen of een reguliere gevangenis. Er zijn echter ook foto's uitgelekt van Oeigoeren die vermoedelijk zijn gefotografeerd in het kader van surveillance.

Ook zijn geheime toespraken van hoge partijleden uitgelekt. Onder meer van Chen Quanguo, die tot kort geleden partijsecretaris in Xinjiang was. Quanguo zei tegen militairen en politiemensen onder meer dat vijf jaar hervoeding voor sommigen niet genoeg is en zodra zij worden vrijgelaten de problemen weer beginnen. 'Dat is de realiteit in Xinjiang', aldus de voormalig partijsecretaris.

Meer informatie is onder meer beschikbaar bij de BBC en Der Spiegel.

Terug naar nieuws overzicht
Security