Redactie - 25 mei 2022

IT in de voorhoede tegen klimaatverandering

IT in de voorhoede tegen klimaatverandering image

Dat technologie een grote bijdrage kan leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering, daarvan is Mark Griep heilig overtuigd. Hij en zijn collega’s bij PA Consulting maken zich daar hard voor: “We willen de wereld meer duurzaam maken door gebruik te maken van de positieve kanten van technologie.”

De wereld duurzamer maken door middel van IT kan op meerdere manieren, geeft Mark Griep, managing partner van de Nederlandse tak van PA Consulting, aan. “Bedrijven kunnen uiteraard nieuwe producten of diensten ontwikkelen die te maken hebben met duurzaamheid of met sociale thema’s. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Met een fabrikant van levensmiddelen, die veel melkproducten verkoopt, werken we aan een alternatief voor plastic verpakkingen.”

Bij al deze vraagstukken staat innovatie centraal. “We helpen klanten met innoveren als het om nieuwe diensten gaat, of met het veranderen van hun organisatie. We maken daarbij gebruik van technologie in brede zin. Dat geldt voor IT-technologie, maar we hebben ook een laboratorium waar onder andere medische, biologische en proces-technologen werken. Die kennis in eigen huis maakt ons als consultancybureau echt onderscheidend. Daarnaast hechten we veel waarde aan het end-to-end begeleiden van klanten. Daarvoor combineren we allerlei specialistische vaardigheden. We kunnen helpen bij heel veel verschillende uitdagingen.”

IT-professionals
Naast de ontwikkeling van duurzame producten en diensten, kent duurzame technologie nog een kant. “Technologie kan voor meer bewustwording zorgen, door het inzichtelijk te maken hoe we met energie omgaan. Een slimme thermostaat is een voorbeeld van een product dat voor inzicht zorgt.”

Juist op dat vlak, bij het geven van inzicht, liggen veel mogelijkheden voor IT-professionals. “Als IT niet het core-product is dat je verkoopt, dan is het vaak een belangrijke aanvullende dienst. Achter de genoemde thermostaat zit software, die voor het inzicht zorgt. Op dezelfde manier geven banken inzicht aan klanten hoe groen een lening of een belegging is. Voor die informatievoorziening is data nodig. De IT-professional kan voor dat soort producten zorgen.”

Tegelijkertijd kan technologie in het algemeen en IT in het bijzonder ook een bijdrage leveren aan het groener maken van het eigen businessproces. “De digital twin is op dit moment heel populair. Je maakt daarmee met behulp van onder meer kunstmatige intelligentie een digitale kopie van je productieproces. Dat gebeurt door data uit de machines te halen. Door die simulatie kun je heel goed op zoek gaan naar efficiëntere manieren om te produceren en beter met energie om te gaan. We hebben dat onder meer met een klant in de nucleaire industrie gedaan. Daar hebben we gekeken hoe we de aan- en afvoer van warmte beter konden regelen, door bijvoorbeeld zo effectief mogelijk om te gaan met koelwater. Dat heeft allemaal met IT te maken.”

Doelstellingen
Griep merkt dat zeker grote bedrijven de laatste tijd veel stappen op dit gebied maken. “Ook geven ze steeds meer inzicht in hoe ze voldoen aan hun eigen doelstellingen rondom klimaat en de energietransitie, of aan de bredere doelstellingen die de VN heeft opgesteld. Ze meten dat ook veel beter, ze hebben de data en kunnen het onderbouwen. Dat is noodzakelijk. Pensioenfondsen willen hun klanten bijvoorbeeld kunnen verzekeren dat het geld dat zij krijgen, afkomstig is van investeringen die energiezuinig zijn, of ethisch verantwoord. Ook daar zit heel veel IT en technologie achter.”

Voor de wat kleinere bedrijven klinken de voorbeelden misschien nog ver weg, maar Griep vindt dat er ook voor hen al veel mogelijk is. “Het grote voordeel van de technologie van vandaag de dag is dat het heel benaderbaar is. Als je vroeger iets met software wilde doen, was dat vaak groots en meeslepend. Voor kleinere bedrijven was er dan alleen een klein pakketje beschikbaar om te kopen. Zelf bijvoorbeeld een dashboard bouwen werd dan een uitdaging. Nu is er veel meer open source software beschikbaar. Je kunt veel sneller met de juiste componenten dingen in elkaar zetten. Het vinden van de juiste vaardigheden om dingen te kunnen ontwikkelen blijft binnen de technologie cruciaal. Vakmanschap wordt alleen nog maar belangrijker. Als je die vaardigheden niet in je organisatie hebt, moet je het op een goede manier zien aan te sturen.”

Regels vanuit de overheid spelen ook een steeds belangrijkere rol, vervolgt hij. “Denk aan de stikstofdiscussie die het businessmodel van boeren aantast. Je moet niet alleen naar de mogelijkheden van technologie kijken, maar je moet ook inspelen op de regelgeving. Regelgeving heeft nadelen, maar die kun je ook ombuigen. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, zei Cruyff.”

Jeugd
Het is een hoopvol gegeven dat de jeugd vol goede ideeën zit, zo sluit hij af. “We organiseren jaarlijks onze zogeheten Raspberry Pi-competitie voor middelbare scholieren. Daar komen heel mooie uitvindingen uit voort, zoals een mobiele statiegeldbox om lege flessen in te leveren. Het geld kan, als iemand dat wil, ook meteen worden geschonken aan een goed doel. Briljant! Er zit bij de jeugd – een generatie die wordt opgescheept met een wereld die er niet zo mooi uitziet – gelukkig veel energie, motivatie en kunde. Maar dat geldt zeker ook voor de IT-wereld.”

Auteur: Johan van Leeuwen