Redactie - 25 mei 2022

NAVO lanceert strategisch AI initiatief

NAVO lanceert strategisch AI initiatief image

De NATO Science and Technology Organization (STO) en het NATO Communications and Information Agency (NCI Agency) lanceerden een strategisch initiatief op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) Horizon Scanning om AI en de mogelijke militaire implicaties ervan beter te begrijpen.

De twee NAVO-entiteiten begonnen het initiatief vorige week met een workshop in de gebouwen van het Agentschap in Den Haag, Nederland. NAVO-hoofdwetenschapper Dr. Bryan Wells en NCI Agency General Manager Ludwig Decamps namen deel aan het evenement, samen met meer dan 80 AI-experts van de defensie-onderzoeksinstituten van de geallieerde en partnerlanden, de defensie-industrie en de academische wereld.

"AI is een van de belangrijkste opkomende en ontwrichtende technologieën die door de NAVO zijn geïdentificeerd als essentieel voor het behoud van haar technologische voorsprong. Door samen te werken, kunnen de STO en het NCI-agentschap wereldwijde experts samenbrengen om ervoor te zorgen dat de allerbeste wetenschappelijke expertise beschikbaar is om de NAVO en haar Bondgenoten en Partners te adviseren over de nieuwste wetenschappelijke trends op dit gebied", aldus dr. Bryan Wells, hoofdwetenschapper van de NAVO. "De conferenties van vorige week bevestigen ook het belang van Den Haag als mondiaal knooppunt om meer inzicht te krijgen in alle kwesties met betrekking tot AI."

NCI Agency

Horizon Scanning is een methode om een uitgebreide wetenschappelijke en technologische beoordeling uit te voeren over een bepaald onderwerp. Het strategische NAVO-initiatief voor Horizon Scanning maakt gebruik van het fundamentele principe van Theodore von Kármán om strijdkrachten en wetenschappelijk personeel dichter bij elkaar te brengen om de collectieve kennis en begrip te vergroten. Dr. Theodore von Kármán wordt beschouwd als een van de grootste luchtvaartwetenschappers van de 20e eeuw en was de eerste voorzitter van een van de voorgangers van de STO.

De AI-experts bezochten ook de Data Science- en AI-labs van het NCI Agency in Den Haag voor demonstraties van hoe AI kan worden getraind op NAVO-gegevens om de uitdagingen van het Bondgenootschap aan te pakken. Ze bespraken ook de praktische aspecten van AI-ontwikkeling in defensieomgevingen met de datawetenschappers en AI-ingenieurs van het Agentschap.

"Het NCI Agency heeft altijd bijgedragen aan de technologische voorsprong van de NAVO. Het NCI Agency is er trots op een partner te zijn in deze belangrijke activiteit en onze expertise te delen in het toepassen van AI en datawetenschap op NAVO-uitdagingen", aldus NCI Agency General Manager Ludwig Decamps.

Dit strategische NAVO-initiatief markeerde het begin van een multinationale activiteit om het Bondgenootschap te ondersteunen bij de mogelijke militaire impact van AI, en om activiteiten te plannen om de militaire en technologische voorsprong van het Bondgenootschap te behouden.

Den Haag

Ook de gemeente Den Haag is een belangrijke partner geweest bij de ontwikkeling van AI. De loco-burgemeester van de gemeente Den Haag organiseerde de avond voor aanvang van het evenement een ijsbreker.

"Den Haag erkent het belang van game-veranderende technologieën zoals AI en de noodzaak om deze op een verantwoorde manier te ontwikkelen", aldus Saskia Bruines, locoburgemeester van de gemeente Den Haag. "Den Haag is niet alleen de thuisbasis van veel hightech-industrieën, maar ook van verschillende internationale organisaties, zoals de NAVO en de VN, die werken aan de ontwikkeling van AI op een verantwoorde manier, voor het algemeen belang."

Verder was de stad vorige week gastheer van de jaarlijkse Den Haag Conference on Responsible AI in het Vredespaleis, met een focus op vrede, recht en veiligheid. De conferentie had tot doel bij te dragen aan het bepalen van de agenda voor de toekomst van verantwoorde en humane AI in een open en diepgaande dialoog.