Organisaties stappen naar Europees Hof wegens blokkade Russische media

24-05-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Organisaties stappen naar Europees Hof wegens blokkade Russische media

Internetproviders, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Persvrijheidsfonds en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom stappen naar het Europees Hof van Justitie. Aanleiding is de blokkade van Russische staatsmedia in de Europese Unie (EU). De partijen stellen dat dit verbod de democratische rechtszaak als geheel raakt.

Na de Russische inval in Oekraïne zijn in de EU de Russische staatsmedia RT en Sputnik geblokkeerd. Beide richten zich expliciet op een westers publiek. In verschillende EU-lidstaten waaronder Nederland zijn niet alleen de zenders uit pakketten van aanbieders gehaald, maar is ook de website van de partijen geblokkeerd.

'Staatspropaganda'

"We zijn geen fans van RT en Sputnik", zegt Thomas Bruning, secretaris van de NVJ, tegen NOS. "Het is staatspropaganda. Maar als regeringsleiders zelfstandig informatie kunnen verbieden, raakt dat de democratische rechtsstaat als geheel." Anco Scholte ter Horst van Freedom, noemt de rechtszaak niet proportioneel. Ook vreest hij dat het besluit de deur open zet voor meer vergelijkbare blokkades.

Bruning wijst vooral op de manier waarop het verbod tot stand is gekomen. Dit is de NVJ een doorn in het oog. "Het is aan regeringen en parlementen om met regelgeving te komen, en vervolgens moeten rechters en media-autoriteiten die regels toepassen", zegt Bruning tegen NOS. "Nu zeggen ministers eigenhandig: we bedenken een nieuwe regel, en we passen hem meteen toe."

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht