Wouter Hoeffnagel - 20 mei 2022

Europese kennis vloeit via universiteiten naar het Chinese leger

Europese kennis vloeit via universiteiten naar het Chinese leger image

Hoogwaardige kennis uit Europa vloeit via samenwerkingen van Europese universiteiten met Chinese partijen naar het Chinese leger. Sinds de eeuwwisseling zijn bijna drieduizend onderzoeken uitgevoerd waarbij Europese universiteiten samenwerkten met Chinese militaire wetenschappers.

Dit blijkt uit 'China Science Investigation', een groot onderzoek naar 350.000 wetenschappelijke publicaties dat is uitgevoerd door een groep Europese journalisten. Ook Follow the Money en RTL Nieuws waren bij dit onderzoek betrokken. Via de samenwerkingen lekt onder meer wetenschappelijke kennis voor wapentechnologie, onbemande voertuigen zoals drones, robotica en halfgeleiders naar het Chinese leger.

Britten onderhouden nauwste banden

Universiteiten uit Groot-Britannië onderhouden de nauwste banden met Chinese militaire universiteiten. Bijna de helft van alle studies zijn door Britse universiteiten uitgevoerd. Duitsland volgt met 349 en Nederland met 288 publicaties.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD waarschuwden in 2020 universiteiten al voor wetenschapsspionage vanuit China. Opvallend is dan ook dat sinds 2013 een sterke stijging is te zien in het aantal gezamenlijke publicaties van Chinese militaire universiteiten en Nederlandse universiteiten.

'Ten dienste van het Chinese leger'

Dit soort wetenschappelijk onderzoek staat ten dienste van het defensieapparaat van China", zegt Danny Pronk, defensie-expert van het Instituut Clingendael, tegen RTL Nieuws. Dat toch met de instituten wordt samengewerkt heeft onder meer een financieel motief; de samenwerkingen brengen veel geld in het laatje. "Daarin zijn we behoorlijk naïef geweest", zegt Pronk. "Nu worden de veiligheidsaspecten van die samenwerking voelbaarder en inzichtelijker, maar dat hebben we lange tijd niet onder ogen gezien."