Inspectie start onderzoek naar archivering sms-verkeer Rutte

Mark Rutte

20-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Inspectie start onderzoek naar archivering sms-verkeer Rutte

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start een onderzoek naar de archivering bij het ministerie van Algemene Zaken, wat het departement is van minister-president Mark Rutte (foto). Aanleiding hiervoor is de recente berichtgeving dat Rutte jarenlang sms'jes wiste van zijn telefoon, naar eigen zeggen met het ook op ruimtegebrek.

De inspectie meldt aan persbureau ANP een onderzoek te starten op basis van de informatie die de afgelopen dagen bekend is geworden. De Volkskrant meldde deze week dat Rutte jarenlang sms-verkeer wiste. Belangrijke berichten zou de premier hebben doorgestuurd naar het ministerie van Algemene Zaken, die deze archiveerde. De Volkskrant meldt dat doordat Rutte zijn sms'jes verwijderde, niet kan worden achterhaald of die in lijn was met de Archiefwet. Deze wetgeving bepaalt dat de overheid belangrijke informatie moet behouden en toegankelijk moet maken. De berichten kunnen echter niet meer worden teruggehaald, ook niet via de mobiele provider waarvan Rutte gebruik maakt.

Rutte zou in een half jaar tijd 41 sms'jes verstuurde naar zijn hoogste ambtenaar in de periode eind 2019 tot en met juni 2020. Het gaat hierbij om COVID-19-gerelateerde communicatie. De oppositie in de Kamer is kritisch over dit aantal en noemt dit 'onvoorstelbaar klein'.

Terug naar nieuws overzicht