Canada weert apparatuur Huawei en ZTE uit 5G-netwerken

20-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Canada weert apparatuur Huawei en ZTE uit 5G-netwerken

Canada gaat apparatuur van zowel Huawei als ZTE weren uit 5G-netwerken in het land. Een directe reden voor de stap is niet bekend gemaakt.

De maatregel is aangekondigd door de Canadese minister van innovatie Francois-Philippe Champagne. Het land volgt hiermee bondgenoten als Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië, die de apparatuur al langer niet willen gebruiken in 5G-netwerken. Champagne stelt dat Canada er alles aandoet om haar telecomnetwerken te beschermen.

Geen compensatie voor providers

Canada wil telecomproviders niet compenseren voor de kosten die zij moeten maken door de maatregel. The Guardian meldt echter dat Canadese providers de afgelopen jaren voor omgerekend ruim een half miljard euro investeerden in Huawei-apparatuur. Deze apparatuur zou vooral in 4G-netwerken worden gebruikt.

Zowel Huawei als ZTE worden al langer verdacht van betrokkenheid bij Chinese spionage. Westerse overheden vrezen dat de Chinese overheid kan spioneren via de apparatuur van de bedrijven. Hiervoor is nooit bewijsmateriaal geleverd. Huawei en ZTE ontkennen de aantijgingen en altijd volgehouden niet betrokken te zijn bij spionage.

Terug naar nieuws overzicht