Wouter Hoeffnagel - 19 mei 2022

GSMA: Onbalans op markt brengt groeivooruitzichten in gevaar

GSMA: Onbalans op markt brengt groeivooruitzichten in gevaar image

Onbalans tussen netwerkoperators en onlineserviceproviders op de markt brengt de wereldwijde groeivooruitzichten in meerdere sectoren van de internet-gebaseerde economie in gevaar, waarschuwt GSMA. Beleidsmakers moeten rekening houden met de afhankelijkheid van onlinediensten en andere groeisectoren van infrastructuurinvesteringen, waarschuwt GSMA in een rapport. BTG onderschrijft deze boodschap en wijst op het kritieke belang van adequate infrastructuur voor de internet-gebaseerde economie.

Het GSMA 2022 Internet Value Chain Report brengt factoren in kaart zoals asymmetrische regelgeving en beperkingen, sectorspecifieke belastingen en spectrumkosten die de bedrijfsmodellen van infrastructuuraanbieders onder druk zetten, terwijl Big Tech kan gedijen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de inkomsten van de internetwaardeketen in vijf jaar tijd bijna zijn verdubbeld. Waar de omzet in 2015 nog 3,3 biljoen dollar bedroeg, was deze in 2020 gestegen tot 6,7 biljoen dollar. Een groot deel van deze groei is afkomstig uit online diensten; de wereldwijde jaaromzet uit diensten steeg met 19% in 2020.

Voorspellingen

In het rapport doet GSMA ook een aantal voorspellingen:

  • Betaalde online services zorgen op korte termijn voor meer dan $ 1 biljoen aan omzet, wat een enorme vraag naar capaciteit op wereldwijde netwerken stimuleert.
  • Met een jaarlijkse groei van 7,5% vertoont het aantal gebruikers dat wereldwijd verbonden is met internet geen tekenen van vertraging.
  • Het verkeer per gebruiker is met 27% op jaarbasis gegroeid. 80% hiervan is terug te leiden naar videoverkeer.

Het rendement op investeringen in infrastructuur was voor netbeheerders echter aanzienlijk lager met 6% tot 11%. Het rapport wijst op een gemiddeld rendement op kapitaal van minder dan 10%. Met het oog op de druk op telecomoperators om tot 20% van de omzet te investeren in CAPEX is dit volgens GSMA een bron van zorgen.

'Internet drijft de wereldeconomie'

José María Álvarez-Pallete, voorzitter van de GSMA: "Het internet verbindt 4,6 miljard mensen en drijft de wereldeconomie. Het transformeert bedrijfsmodellen, ontsluit nieuwe kansen en tilt gemeenschappen wereldwijd naar een hoger niveau. Doordat sommige sectoren in de internetwaardeketen het echter goed doen, staan netwerkexploitanten onder druk door de vraag naar investeringen in de infrastructuur die deze sectoren nodig hebben voor groei. We verwelkomen de groeiende erkenning van dit probleem door beleidsmakers, en naarmate de internet-gebaseerde economie zich uitbreidt in het komende decennia in alle sectoren."

Het rapport merkt op dat een contraproductieve belasting op infrastructuur, omslachtige wettelijke vereisten en andere waardeverlagende factoren de prikkels voor investeringen in infrastructuur verminderen. De GSMA moedigt beleidsmakers in het rapport dan ook aan om het volledige landschap van belastingen en regelgeving in overweging te nemen. Ook pleit de organisatie ervoor te zorgen dat bedrijven die in infrastructuur investeren, worden gestimuleerd tot het bouwen en upgraden van netwerken die ten grondslag liggen aan onlinediensten.

Het GSMA 2022 Internet Value Chain Report is hier beschikbaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024