Italiaanse politie slaat pro-Russische aanvallen op Eurovisie af

16-05-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Italiaanse politie slaat pro-Russische aanvallen op Eurovisie af

De Italiaanse politie zegt dat het cyberaanvallen van pro-Russische groeperingen op het Eurovisie Songfestival heeft afgeslagen. De groepen zouden geprobeerd hebben de halve finale op 10 mei en de finale op 14 mei te verstoren. In beide uitzendingen kwam onder meer Kalush Orchestra, de Oekraïense inzending, aan bod. De band won uiteindelijk de wedstrijd. De tweede halve finale op donderdag lijkt niet te zijn getroffen.

De Italiaanse cyberpolitie zegt dat het verschillende cyberaanvallen op de netwerkinfrastructuur van het festival heeft geblokkeerd tijdens de stemming en de optredens van die twee uitzendingen. Als daders wordt de 'Killnet' hackergroep genoemd, alsook het geaffilieerde Legion. Killnet is een groep pro-Russische hacktivisten die eerder al een reeks websites van Duitse en Roemeense overheidsinstellingen aanvielen. Op 11 mei zouden ze ook websites van Italiaanse instellingen, waaronder de senaat, hebben aangevallen.

Deze editie van het Songfestival was hoe dan ook een onrustige. De organisatie liet ook al weten dat het geknoei met de stemmen van vakjury's bij zes landen had ontdekt. Die werden uiteindelijk herberekend voor de tweede halve finale en de grote finale. Het geknoei door de vakjury en de cyberaanvallen zouden echter niet aan elkaar gelinkt zijn. Rusland zelf mocht dit jaar niet meedoen.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht
Security