Roemenië doet Russische securitysoftware en -diensten in de ban

12-05-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Roemenië doet Russische securitysoftware en -diensten in de ban

Publieke instellingen en autoriteiten in Roemenië mogen niet langer gebruik maken van securitysoftware en -services van Russische makelij of die onder beheer staan van Russische bedrijven of personen. Hiervoor is een wetsvoorstel aangenomen.

Het wetsvoorstel stelt dat de aanwezigheid van Russische securitysoftware de veiligheid van Roemeense publieke instellingen en autoriteiten in gevaar brengt. Het gaat daarbij om antivirussoftware, maar ook om firewalloplossingen. De maatregel blijft in ieder geval gedurende de duur van de oorlog in Oekraïne van kracht. Voordat de maatregel wordt opgeheven moeten beide partijen een vredesovereenkomst hebben getekend, moet Rusland compensatie betalen voor schade die is aangericht in Oekraïne en moet het land meewerken met internationale organisaties aan het veroordelen van personen die zich tijdens het conflict schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid.

Het wetsvoorstel wordt nog voorgelegd aan het Roemeense parlement. De Roemeense overheid komt in een later stadium met een lijst met bedrijven, producten en diensten die onder de nieuwe wetgeving vallen.

Terug naar nieuws overzicht
Security