EU wil internetdiensten verplichten tot meer actie tegen kindermisbruik

12-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

EU wil internetdiensten verplichten tot meer actie tegen kindermisbruik

Internetdiensten Google, Facebook, Apple, WhatsApp en Signal moeten van de Europese Commissie meer doen in de strijd tegen seksueel kindermisbruik. De bedrijven doen momenteel volgens de commissie nog te weinig en krijgen daarom strenge regels opgelegd. Zo moeten de platforms actief beeldmateriaal kindermisbruik gaan opsporen en verwijderen. Ook moeten de platforms helpen bij het opsporen van daders.

De Europese Commissie presenteert een voorstel voor het verplicht opsporen, melden en verwijderen van kinderporno. Hiermee schept de commissie een nieuw precedent. Zo zijn techbedrijven in de Verenigde Staten al langer verplicht dergelijke content te melden, maar is het verwijderen hiervan niet verplicht.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas spreekt van een verbijsterende hoeveelheid materiaal van seksueel kindermisbruik die online circuleert. Schinas: "De regels die we voorstellen, zorgen door duidelijke, doelgerichte en proportionele verplichtingen voor dienstverleners om illegale inhoud van seksueel kindermisbruik op te sporen en te verwijderen."

Strenger optreden

De Europese Commissie wil techplatforms daarom verplichten tot het strenger optreden tegen dergelijk materiaal. Ook moeten zij meer doen om grooming tegen te gaan. Daders proberen hierbij kinderen en jongeren te lokken met als doel misbruik van hen te maken. Nationale autoriteiten van EU-lidstaten moeten gaan toezien op de naleving van de regelgeving.

Op de voorgestelde regels is kritiek. Experts waarschuwen dat de nieuwe regels de beveiliging van privacybescherming van internetdiensten en hun gebruikers in gevaar kan brengen. Ook internetbedrijven uiten kritiek. Zo noemt Will Cathcart, topman van WhatsApp, het voorstel 'verkeerd en inconsistent met de inzet van de EU voor privacybescherming'. Bits of Freedom (BoF) is eveneens kritisch. "De Europese Commissie wil via dit voorstel onder meer spyware laten installeren op iedereens telefoon. Dat is onacceptabel," zegt Rejo Zenger, beleidsadviseur bij Bits of Freedom, op de website van BoF. Zenger benadrukt het belang van de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen. "Daarom is het cruciaal om in te zetten op effectieve en duurzame maatregelen. Dat zijn deze plannen niet. De vertrouwelijkheid van communicatie is onmisbaar voor iedereen, óók voor kinderen en slachtoffers van seksueel misbruik."

Terug naar nieuws overzicht