Paragon Customer Communications ontwikkelt nieuwe verkiezingssoftware

11-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Paragon Customer Communications ontwikkelt nieuwe verkiezingssoftware

Paragon Customer Communications ontwikkelt de nieuwe verkiezingssoftware voor Nederland. Het bedrijf wint de aanbesteding voor het Digitale Hulpmiddel Verkiezingen. De broncode van dit systeem wordt openbaar gemaakt. Het systeem moet medio 2023 gereed zijn en kost 45 miljoen euro.

De aanbesteding voor de ontwikkeling van de software is door de Kiesraad gegund aan Paragon Customer Communications. Digitale Hulpmiddel Verkiezingen is de vervanger van de huidige software: Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). De nieuwe software wordt ingezet voor het opslaan van de resultaten van papieren stembiljetten en het versturen hiervan naar gemeenten. Ook omvat de software de verdeelsleutels voor zetels.

Vervanging is vertraagd

Het vervangen van de software staat al langer op de planning, maar is vertraagd. De huidige software OSV is wel aangepast in de tussentijd. Sinds februari 2021 liep een aanbesteding voor de nieuwe software.

Het contract heeft een looptijd van vijf jaar en kan drie maal worden verlengd voor een periode van vijf jaar. De totale maximale opdrachtwaarde voor (door)ontwikkeling, beheer en de hosting van het DHV bedraagt 45 miljoen euro, exclusief BTW, voor de duur van 20 jaar.

Weerbaar, betrouwbaar en uitvoerbaar verkiezingsproces

Wim Kuijken, voorzitter Kiesraad: “We hebben er vertrouwen in dat we met de gunning aan Paragon een goede partner hebben om het DHV te gaan bouwen. De ontwikkeling van het DHV is een belangrijke stap in het voortdurend werken aan een weerbaar, betrouwbaar en uitvoerbaar verkiezingsproces. Daar blijft de Kiesraad zich volop voor inzetten.”

Mieke Clark-Marsman, CEO Paragon: “Wij zijn buitengewoon trots en verheugd dat wij deze zeer belangrijke dienstverlening voor de Nederlandse democratie mogen verzorgen. Met deze formidabele gunning breiden wij onze dienstverlening voor verkiezingen in Nederland nu ook digitaal verder uit.”

Terug naar nieuws overzicht