Google Cloud wil producenten helpen meer uit data te halen

09-05-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Google Cloud wil producenten helpen meer uit data te halen

Google Cloud lanceert nieuwe oplossingen om producenten te helpen meer uit hun data te halen. De Amerikaanse automotive onderneming Ford behoort tot de eerste klanten die de transparantie van data wil vergroten en de productie wil optimaliseren met de oplossingen van de Google-dochter.

Steeds meer fabrikanten zitten in een een grootschalige digitale transformatie om tegemoet te komen aan stijgende verwachtingen van klanten, ontwikkelingen in de supply chain en veranderend gedrag van kopers. Toch heeft volgens Google Cloud slechts 21 procent van de fabrikanten actieve AI-initiatieven in productie om deze problemen te helpen oplossen. Veel bestaande AI- en analyseoplossingen zijn dan ook ontworpen voor en door datawetenschappers, en zijn daardoor niet eenvoudig te gebruiken door bedrijfsleiders in de productiesector. De huidige nieuwe oplossingen, nemen deze uitdaging weg.

Silo-activa verbinden

Manufacturing Data Engine en Manufacturing Connect zijn twee oplossingen waarmee fabrikanten silo-activa met elkaar kunnen verbinden, data kunnen verwerken en standaardiseren, evenals de zichtbaarheid van de fabrieksvloer in de cloud verbeteren. Zodra de data van een fabrikant gereed is gemaakt voor machine learning (ML), maken de oplossingen nieuwe toepassingen van artificial intelligence (AI) en analyse mogelijk.

Manufacturing Data Engine is een end-to-end oplossing die fabrieksdata verwerkt, contextualiseert en opslaat op het marktleidende dataplatform van Google Cloud. Het biedt een configureerbare en aanpasbare blauwdruk voor de invoer, transformatie, opslag en toegang tot data uit de fabriek. Het integreert belangrijke Google Cloud-producten, waaronder Cloud Dataflow, PubSub, BigQuery, Cloud Storage, Looker, Vertex AI, Apigee en meer in een productiespecifieke oplossing.

Manufacturing Connect is een platform voor de digital edge van de fabriek dat samen met Litmus Automation werd ontwikkeld en dat snel verbinding maakt met en data streamt van bijna elk productiemiddel en industrieel systeem naar Google Cloud, op basis van een uitgebreide bibliotheek van meer dan 250 machineprotocollen. De diepgaande integratie met de Manufacturing Data Engine maakt een snelle data-invoer naar Google Cloud mogelijk voor de verwerking van machine- en sensorgegevens. De mogelijkheid om gecontaineriseerde applicaties en ML-modellen in te zetten aan de digital edge biedt fabrikanten nieuwe mogelijkheden met hun data.

Aanpak industrie-specifieke kwesties

Zodra de data zijn gecentraliseerd en geharmoniseerd (bij dataharmonisatie worden data gereedgemaakt voor machine learning) door de Manufacturing Data Engine en Manufacturing Connect, kunnen ze worden gebruikt om een groeiende set van industrie-specifieke kwesties aan te pakken, zoals:

  • Manufacturing analytics & insights, waarmee fabrikanten snel aangepaste dashboards kunnen maken om belangrijke data mee te visualiseren - van KPI's voor de fabriek, zoals Overall Equipment Effectiveness (OEE), tot data over individuele machinesensoren.
  • Detectie van onregelmatigheden op machineniveau, waarmee fabrikanten onregelmatigheden kunnen identificeren zodra deze zich voordoen en waarschuwingen kunnen geven.
  • Voorspellend onderhoud, waarmee fabrikanten kunnen anticiperen op de behoefte aan onderhoud van een bedrijfsmiddel, waardoor de uitvaltijd en onderhoudskosten worden verlaagd.

"De groeiende hoeveelheid sensorgegevens die op onze assemblagelijnen worden gegenereerd, creëren een kans voor slimmere analyses rond productkwaliteit, productie-efficiëntie en monitoring van de gezondheid van apparatuur. Tegelijkertijd brengt het ook nieuwe uitdagingen op het gebied van data-invoer en -beheer", zegt Jason Ryska, Director Manufacturing Technology Development van Ford Motor Company. "We hebben met Google Cloud samengewerkt om een dataplatform te implementeren dat nu op meer dan honderd belangrijke machines in twee fabrieken draait, waarbij meer dan 25 miljoen records per week worden gestreamd en opgeslagen. We halen sterke inzichten uit de data die ons helpen om voorspellende en preventieve acties te implementeren en nog efficiënter te werken in onze productiefabrieken."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud