ACM start vooronderzoek naar mogelijk machtsmisbruik Google

05-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

ACM start vooronderzoek naar mogelijk machtsmisbruik Google

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een vooronderzoek naar Google. Aanleiding is een klacht van Match Group, eigenaar van onder meer Tinder. Match Group diende aan klacht in bij de ACM dat Google misbruik zou maken van zijn machtspositie. Dit door in de Play Store niet het gebruik van een eigen betaalsysteekm toe te staan, maar ontwikkelaars te dwingen van Google's betaalsysteem gebruik te maken.

Dit bevestigt een woordvoerder van de ACM aan NU.nl. Het gaat concreet om een handhavingsverzoek dat Match Group heeft ingediend bij de ACM. Hiermee vraagt het bedrijf de toezichthouder op te treden tegen Google. De toezichthouder onderzoekt dit verzoek in een vooronderzoek, waaruit moet blijken of een grootschaliger onderzoek nodig is. Een dergelijk grootschaliger onderzoek kan - indien overtredingen worden gedetecteerd - uiteindelijk leiden tot sancties.

'Voorwaarden vergelijkbaar met die van Apple'

De woordvoerder van de ACM meldt dat voor zover bekend Google vergelijkbare voorwaarden rondom betaalsystemen zou hanteren dan Apple. Google zou eerder soepeler zijn omgegaan met deze regels. Recentelijk zou het bedrijf de voorwaarden echter strenger zijn gaan handhaven.

Google meldt in een reactie aan NU.nl dat Match Group 15 procent commissie moet betalen voor het gebruik van de diensten van Google. Ook wijst het Amerikaanse bedrijf erop dat het bedrijf indien het zich niet aan de regels van de Play Store wil houden apps ook via alternatieve wijze aan gebruikers kan aanbieden. Denk hierbij aan een eigen website of alternatieve appwinkel.

Apple is al langer met de ACM in een strijd verwikkeld rondom het gebruik van alternatieve betaalsystemen door datingapps. De ACM stelt dat datingapps ook moeten kunnen verwijzen naar alternatieve betaalsystemen. Apple staat dit echter niet toe. De ACM legde Apple tot nu toe voor zo'n 50 miljoen euro aan dwangsommen op, aangezien Apple geen gehoor gaf aan de oproep wijzigingen door te voeren. Het bedrijf deed hiertoe wel voorstellen, maar deze zijn door de ACM als onvoldoende beoordeeld.

Terug naar nieuws overzicht