EU verbant drie grote Russische staatsomroepen

04-05-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

EU verbant drie grote Russische staatsomroepen

De Europese Unie stelt een nieuw sanctiepakket gericht tegen Rusland voor. Onderdeel van de sancties zijn onder meer maatregelen tegen een drietal staatsomroepen. Om welke omroepen het gaan is niet bekend gemaakt.

Dit maakt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bekend in een toespraak in het Europees Parlement. Eerder werden al Sputnik en RT verbannen in de Europese Unie (EU). Nu volgen dus nog 'drie grote Russische staatsomroepen'. Von der Leyen noemt noemt de tv-zenders 'spreekbuizen die de leugens en propaganda van Poetin op agressieve wijze versterken'. De Europese Commissie wil de platforms geen podium bieden voor het verspreiden van deze leugens.

Onlangs stelde de hoofdredacteur van Russia Today dat een nuclaire oorlog een oplossing kan bieden.  De Russiche TV opiniemaker en Putin-aanhanger Vladimir Soloviev haat de EU en de NAVO maar heeft wel een Italiaanse villa aan het Como meer. Verder roept een opiniemaker van de Russische staatstelevisie op om tegenstanders van de 'Z' logo te steriliseren en naar een kamp te sturen.

Sanctiepakket

De maatregelen tegen de staatsomroepen maken onderdeel uit van een bredere pakket met sancties. Onderdeel hiervan zijn onder meer het weren van een drietal Russische banken van het betalingsnetwerk Swift. Ook wil de Europese Commissie ruwe Russische olie binnen zes maanden uitbannen, terwijl bewerkte olieproducten tegen het einde van het jaar in de ban gaan.

Het sanctiepakket is nog niet zeker. De lidstaten van de EU moeten nog stemmen over het pakket.

Terug naar nieuws overzicht