Wouter Hoeffnagel - 04 mei 2022

OM: Cybercrime maakt een opmars door

OM: Cybercrime maakt een opmars door image

Cybercrime is aan een opmars bezig, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in haar jaarverslag. De trend past binnen een bredere verschuiving van traditionele naar digitale cybercriminaliteit. De coronacrisis gaf een impuls aan deze verschuiving. Het aantal cybercrime-incidenten nam afgelopen jaar met bijna een derde toe ten opzichte van 2020.

In totaal registreerde de politie veertienduizend gevallen van cybercrime. Dit is drie keer meer dan in 2019 en bijna een derde meer dan in 2020. De toename vertaalt zich ook in de instroomcijfers van het OM. Het aantal nieuw ingeschreven verdachten van cybercrimedelicten steeg in een jaar tijg met 21 procent. In twee jaar tijd bedraagt de stijging 47 procent.

Ook is de impact van cybercrime gestegen. Als voorbeeld noemt het OM diverse ransomware-aanvallen in binnen- en buitenland. Activiteiten van cybercriminelen en statelijke actoren zijn daarnaast niet altijd van elkaar te onderscheiden. Cybercriminelen vormen hierdoor ook een bedreiging voor de nationale veiligheid, meldt het OM. "Als cybercrime onvoldoende strafrechtelijk wordt aangepakt, zorgt het voor afnemend vertrouwen van burgers in de digitale infrastructuur en democratische rechtsstaat", schrijft het OM in een nieuwsbericht.