Nieuwe routekaart moet van EU leider op AI-gebied maken

03-05-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Nieuwe routekaart moet van EU leider op AI-gebied maken

In het eindrapport van de Commissie kunstmatige intelligentie (AIDA), vandaag door het Europees Parlement aangenomen, roept Renew Europe op tot een regelgevend kader om van de EU een AI-leider te maken die de wereldwijde normen bepaalt voor een ethisch verantwoorde AI-infrastructuur die respecteert de grondrechten en ondersteunt innovatie.

Renew Europe is een fractie in het Europees Parlement. Bij de fractie zijn leden aangesloten van de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, de Europese Democratische Partij, Renaissance en 2020 USR-PLUS. “Ons doel is om mensgerichte AI te bouwen, die onze mensen van dienst zal zijn met respect voor hun privacy", stelt Andrus Ansip, Renew Europe's schaduwrapporteur voor het rapport 'Artificial Intelligence in a Digital Age'.

Meer inzet AI

Het rapport moet volgens Ansip - in de vorige Europese Commissie Commissaris voor digitale Economie en samenleving - overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen stimuleren om meer oplossingen te gebruiken op basis van AI en wordt uitgevoerd vanuit een 'sense of urgency', zoals de EU-factie in maart al aangaf. De EU loopt behoorlijk achter op de VS en China als het gaat om zaken zoals onderzoek naar en gebruik van AI. "De Europese Unie moet haar investeringen in AI aanzienlijk verhogen, zodat we concurrerende oplossingen hebben. Ik hoop dat dit rapport het voortouw zal nemen in de ontwikkeling van AI in Europa."

Het rapport identificeert volgens Renew Europe de enorme voordelen van het gebruik van AI tegen klimaatverandering, pandemieën en cyberaanvallen, evenals op de arbeidsmarkt en presenteert een routekaart van de stappen die de EU moet nemen om het volledige potentieel van AI te ontsluiten en tegelijkertijd de toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.

Het rapport schetst verschillende aanbevelingen en tracht de inspanningen op te voeren om te voorkomen dat digitale instrumenten een instrument worden voor manipulatie in de handen van autoritaire regimes, een EU-agentschap voor cyberdefensie op te richten en onnodige administratieve belemmeringen voor mkb's en startups te voorkomen.

Rol EP bij gebruik AI

Svenja Hahn, Renew Europe's Coördinator in de AIDA-commissie, zegt hierover: “Met het rapport van de Speciale Commissie voor Kunstmatige Intelligentie heeft het Europees Parlement zijn visie op de rol van Kunstmatige Intelligentie in onze samenlevingen gedefinieerd. Het is nu cruciaal om de belangrijkste uitgangspunten in de komende AI-wet te implementeren. De AI-verordening van de EU moet technologische innovatie in Europa bevorderen, startups en mkb-bedrijven ondersteunen, burgerrechten garanderen en consumentenbescherming garanderen in het digitale tijdperk.”

Dragos Tudorache, voorzitter van de AIDA-commissie en rapporteur voor de komende Europese AI-wetgeving, concludeert tot slot dat kunstmatige intelligentie niet langer een technisch onderwerp is. "AI is politiek, of liever geopolitiek. Ik ben blij dat we in ons werk in AIDA, en in het rapport, er niet voor terugdeinzen geopolitieke kanten te kiezen: we hebben een nauwere samenwerking nodig met onze gelijkgestemde, democratische partners bij het bepalen van de regels van de digitale toekomst. We moeten strategische keuzes maken, gebaseerd op onze waarden.”

Terug naar nieuws overzicht