Europese Commissie: Apple misbruikt marktpositie op markt voor mobiele wallets

02-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europese Commissie: Apple misbruikt marktpositie op markt voor mobiele wallets

Apple misbruikt zijn marktpositie in de markt voor mobiele wallets op iOS-apparaten door NFC alleen beschikbaar te maken voor zijn eigen betaaldienst Apple Pay. Het Amerikaanse bedrijf beperkt hiermee de concurrentie op de markt, oordeelt de Europese Commissie.

De Commissie stuurt Apple zijn voorlopige bevindingen van een onderzoek naar de werkwijze van het bedrijf. Het hekelt het besluit van Apple om de toegang van ontwikkelaars van mobile wallet apps tot de NFC-chip in zijn apparaten te beperken. De Europese Commissie stelt dat Apple dit doet om zijn eigen oplossing Apple Pay voordeel te bieden.

Competitief en innovatief betaallandschap

Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging: "Mobiele betalingen spelen een snelgroeiende rol in onze digitale economie. Het is van belang voor de integratie van Europese betaalmarkten dat consumenten profiteren van een competitief en innovatief betaallandschap. We hebben indicaties dat Apple de toegang voor derden beperkt tot sleuteltechnologie die noodzakelijk is om een concurrerende mobiele wallet oplossing op Apple's apparaten te ontwikkelen. In onze verklaring van bezwaren trekken we de voorlopige conclusie dat Apple mogelijk de concurrentie heeft beperkt ter voordeel van zijn eigen oplossing Apple Pay. Indien bevestigd is een dergelijke werkwijze illegaal onder onze concurrentieregels."

Apple krijgt nu de gelegenheid zich te verdedigen tegen de aantijgingen of zijn gedrag aan te passen. Indien het bedrijf dit niet doet, kan de Europese Commissie besluiten een boete op te leggen. Deze kan oplopen tot tien procent van de jaaromzet.

Terug naar nieuws overzicht