Tienduizenden Nederlandse routers niet goed beveiligd

03-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Tienduizenden Nederlandse routers niet goed beveiligd

Veel routers zijn niet goed of slecht beveiligd. Het gaat om ongeveer 1,5% van de routers in Nederland. Hoewel het om een relatief beperkt percentage gaat, gaat het in absolute aantallen om tienduizenden routers die potentieel kwetsbaar zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf ESET in opdracht van het KRO-NCRV programma Pointer. “Dat percentage lijkt misschien laag, maar als je bekijkt hoeveel routers er in Nederland zijn, dan heb je het over potentieel tienduizenden routers die kwetsbaar zijn”, zegt Dave Maasland, CEO van ESET-Nederland, tegen Pointer.

Het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken herkent het probleem en start een onderzoek naar de zogeheten home gateway apparaten. Hieronder vallen switches, wifi repeaters en ook routers. Sinds begin dit jaar monitort het agentschap de digitale veiligheid van slimme apparaten, waaronder routers. “Wij kijken naar apparaten die heel veel op de markt worden gebracht, en als we dan signalen krijgen dat er misschien iets mis is, dan gaan we dat onderzoeken”, zegt Erik Lucas, het hoofd van de afdeling Markttoezicht, tegen Pointer.

Terug naar nieuws overzicht
Security