Spaanse premier en ministerie van Defensie doelwit van Pegasus spyware

02-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Spaanse premier en ministerie van Defensie doelwit van Pegasus spyware

De Spaanse premier Sánchez en minister Robles van Defensie zijn vorig jaar doelwit geweest van spionage met behulp van de spyware Pegasus. De smartphones van de bewindslieden zijn in april en mei 2021 besmet geweest met de omstreden spyware van NSO Group. Bij de aanval zou een aanzienlijke hoeveelheid data zijn buitgemaakt.

Dit maakt presidentieel minister Félix Bolaños bekendgemaakt in een persconferentie, melden diverse media waaronder NOS en De Volkskrant. De Spaanse Justitie is een onderzoek gestart naar de spionage. Bolaños meldt niet wie voor de aanval verantwoordelijk is. Wel spreekt hij van een externe actie uitgevoerd door niet-officiële instanties, zonder toestemming van de staat.

Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging

Het is niet de eerste keer dat de Pegasus spyware in Spanje ingezet bleekt. Eerder meldden onderzoekers van The Citizen Lab van de Universiteit van Toronto dat 63 betrokkenen bij de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging bespioneerd zijn met behulp van Pegasus. Het gaat daarbij onder meer om prominente Catalaanse politici. De betrokkenen van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging zouden tussen 2017 en 2020 met behulp van de spyware bespioneerd zijn.

The Citizen Lab meldde aanwijzigingen te hebben dat de Spaanse regering verantwoordelijk is voor de spionage. Het Spaanse ministerie van Defensie ontkent dit. Deze spionage wordt onderzocht door de Spaanse inlichtingendienst en de mensenrechtenombudsman.

Terug naar nieuws overzicht