Driekwart Nederlanders vindt data essentieel voor hun werk

02-05-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Driekwart Nederlanders vindt data essentieel voor hun werk

Driekwart van de Nederlanders vindt de beschikbaarheid van (de juiste) data essentieel bij hun dagelijks werk. Hierin loopt ons land voorop op landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Dit stelt Dataiku, aanbieder van AI-oplossingen, op basis van eigen onderzoek. De studie geeft aan dat ook bedrijfsgrootte invloed heeft op het belang van data en dat mensen vaak onderschatten welke impact AI heeft op hun werk.

Van de Nederlandse respondenten uit de studie ziet 74 procent data als onmisbaar in hun dagelijks werk. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk is dit respectievelijk 64, 62 en 58 procent. Slechts 7 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan data als niet essentieel te ervaren in hun dagelijks werk. Dit tegenover 17, 13 en 15 procent respectievelijk voor het VK, Duitsland en Frankrijk.

Vooral middelgrote bedrijven zien belang data

De omvang van een bedrijf blijkt een belangrijke rol te spelen in het belang dat werknemers aan data hechten. Bij bedrijven met tussen de 50 en 500 medewerkers ziet 86 procent van de werknemers data als essentieel voor het dagelijks werk. Bij grotere bedrijven is dit 77 procent en bij kleinere bedrijven 68 procent.

Met name de middelgrote bedrijven zien dus vaker de meerwaarde in het gebruik van data, stelt Jurriaan Krielaart, Sales Director bij Dataiku."De realiteit is echter dat data van cruciaal belang is voor bedrijven van alle groottes en zeer waardevol kan zijn, zelfs wanneer het op kleinere schaal wordt uitgevoerd. Of een bedrijf nu 10 of 10000 werknemers heeft, de kans is groot dat het met exact dezelfde uitdagingen wordt geconfronteerd op het gebied van acquisitiekosten, klantverloop, verkoopprognoses, logistiek of het veroveren van marktaandeel.”

Impact AI op sector, bedrijf

Een opmerkelijke bevinding die voor alle onderzochte Europese landen geldt, is volgens Dataiku dat ongeveer 45 procent van de werknemers in Europa denkt dat AI in de komende vijf jaar impact zal hebben op de sector waarin ze werkzaam zijn. Desondanks denkt maar 38 procent van de werknemers in Europa dat AI de komende vijf jaar een impact zal hebben op hun eigen functie.

Krielaart hierover: “Werknemers zijn zich bewust van de impact van AI op hun bedrijf, maar niet op hun eigen werk. Mensen verwachten dat hun branche meer wordt beïnvloed door AI dan hun werkelijke baan. Dit bevestigt wat we ook vaak in de praktijk zien, namelijk dat niet iedereen doorheeft hoe groot de rol van AI in hun dagelijks werk is."

Terug naar nieuws overzicht

Tags

ai, data, onderzoek