Martijn Kregting - 29 april 2022

EDPS komt met EU Voice en EU Video als alternatieve social-mediaplatforms

EDPS komt met EU Voice en EU Video als alternatieve social-mediaplatforms image

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) heeft twee sociale-mediaplatforms gelanceerd: EU Voice en EU Video. Het gaat om een openbare proeffase voor twee diensten die een alternatief moeten vormen voor sociale-mediaplatforms van techconcerns zoals Twitter en Facebook.

EU-instellingen, -organen, -bureaus en -agentschappen (EUI's) die deelnemen aan de proeffase van deze platforms, kunnen met het publiek communiceren door korte teksten, afbeeldingen en video's op EU Voice te delen; en door het delen, uploaden en becommentariëren van video's en podcasts op EU Video.

De twee platforms maken deel uit van gedecentraliseerde, gratis en open-source sociale-medianetwerken die gebruikers verbinden in een privacygerichte omgeving, op basis van Mastodon- en PeerTube-software.

Digitale soevereiniteit

Met de proeffase van EU Voice en EU Video wil de EDPS bijdragen aan de strategie van de Europese Unie voor data en digitale soevereiniteit om de onafhankelijkheid van Europa in de digitale wereld te bevorderen, stelt Wojciech Wiewiórowski, die aan het hoofd van EDPS staat. “Met de proeflancering van EU Voice en EU Video willen we alternatieve sociale-mediaplatforms aanbieden die prioriteit geven aan individuen en hun rechten op privacy en gegevensbescherming."

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat EU Voice en EU Video niet afhankelijk zijn van doorgifte van persoonsgegevens naar landen buiten de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Er zijn geen advertenties op de platforms en er is geen profilering van personen die de platforms kunnen gebruiken. Deze maatregelen geven individuen volgens Wiewiórowski onder meer de keuze en controle over het gebruik van hun persoonsgegevens.

De EDPS en het directoraat-generaal Informatica (DIGIT) van de Europese Commissie hebben nauw samengewerkt tijdens de ontwikkeling van EU Voice en EU Video. In overeenstemming met de doelstellingen van de open source-softwarestrategie 2020-2023 van de Commissie, bewijst de technische bijstand van DIGIT aan de EDPS volgens beide partijen het belang van interinstitutionele samenwerking op het gebied van open source als een factor die privacyrechten en gegevensbescherming mogelijk maakt, en draagt zo bij aan de technologische soevereiniteit van de EU.

Praktijktesten

De lancering van de proeffase van EU Voice en EU Video moet de EDPS helpen om de platforms in de praktijk te testen door feedback te verzamelen van deelnemende EUI's. De EDPS hoopt dat deze eerste stap een continuïteit zal betekenen in het gebruik van socialemediaplatforms die aan de privacy voldoen.