Amazon ziet kwartaalomzet met 7 procent groeien, AWS steeds belangrijker

Amazon ziet kwartaalomzet met 7 procent groeien, AWS steeds belangrijker

29-04-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Amazon ziet kwartaalomzet met 7 procent groeien, AWS steeds belangrijker

Amazon.com heeft de financiële resultaten bekend gemaakt voor het eerste kwartaal eindigend op 31 maart 2022. De netto-omzet steeg in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar met 7 procent tot 116,4 miljard dollar, vergeleken met 108,5 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2021. AWS wordt een steeds belangrijker onderdeel van de bedrijfsactiviteiten met een sterk bovengemiddelde omzetgroei.

Het bedrijfsresultaat daalde in het eerste kwartaal tot 3,7 miljard dollar, vergeleken met 8,9 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2021. Het nettoverlies van Amazon bedroeg 3,8 miljard dollar (7,56 dollar per verwaterd aandeel), vergeleken met een nettowinst van 8,1 miljard dollar (15,79 dollar per verwaterd aandeel) in hetzelfde kwartaal van 2021. De operationele cashflow van Amazon daalde het afgelopen kwartaal met 41 procent tot 39,3 miljard dollar, vergeleken met 67,2 miljard dollar in de twaalf maanden eindigend op 31 maart 2021.

Ongunstige impact op omzet, winst

Exclusief de ongunstige impact van 1,8 miljard dollar van jaar-op-jaar veranderingen in wisselkoersen gedurende de hele periode van het eerste kwartaal, steeg de netto-omzet van Amazon met 9 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021. Het nettoverlies in het eerste kwartaal van 2022 is inclusief een waarderingsverlies vóór belastingen van 7,6 miljard dollar opgenomen in niet-operationele kosten van de investering in gewone aandelen in Rivian Automotive. Rivian is een Amerikaans automerk dat elektrische pick-ups en SUV's produceert.

"De pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben geleid tot ongewone groei en uitdagingen", zegt Andy Jassy, CEO van Amazon, in een toelichting op de resultaten. "Nu AWS de afgelopen twee jaar met 34 procent per jaar is gegroeid en in het eerste kwartaal 37 procent op jaarbasis, is AWS een integraal onderdeel geworden om bedrijven te helpen de pandemie te doorstaan en meer van hun workloads naar de cloud te verplaatsen."

Groeiend belang AWS

De omzet van AWS kwam in het afgelopen kwartaal uit op 18,44 miljard dollar, tegen 13,5 miljard dollar een jaar eerder. Na aftrek van kosten kwam het operationeel inkomen uit AWS uit op 6,5 miljard dollar. De cloud-dochter van Amazon haalde grote klanten zoals T-Systems, Boeing en de Duitse Bundesliga binnen.

AWS breidde zijn lokale aanwezigheid uit met de lancering van 16 zogeheten 'Local ZOnes' in de VS. Op korte termijn komen er 32 van deze zones bij in metropool-gebieden in 26 landen. In 'Local Zones' plaatst AWS compute-, database- en andere AWS-diensten aan de rand van de cloud bij grote stedelijke gebieden, industrie- en technologieconcentraties.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud