Samsung boekt opnieuw recordomzet en -winst in Q1

28-04-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Samsung boekt opnieuw recordomzet en -winst in Q1

Samsung Electronics heeft de financiële resultaten bekendgemaakt voor het eerste kwartaal eindigend op 31 maart 2022. Het bedrijf boekte voor het derde kwartaal op rij naar eigen zeggen een recordomzet van KRW 77,78 biljoen (58 miljard euro) en een bedrijfswinst van KRW 14,12 biljoen (10,43 miljard euro): een stijging van 51 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De DX (Device eXperience) Divisie boekte de hoogste omzet sinds 2013, terwijl de DS (Device Solutions) divisie een historisch hoge kwartaalomzet realiseerde.

De MX-divisie (Mobile eXperience) boekte een kwartaalomzet van KRW 31,23 biljoen, 11 procent meer dan een jaar eerder. Inclusief de netwerkinfrastructuuractiviteiten groeide de omzet met 11 procent tot KRW 32,37 biljoen, terwijl de bedrijfswinst daalde tot KRW 3,82 biljoen - van KRW 4,39 biljoen een jaar geleden. Samsung stelt in een toelichting dat de marges op een sequentiële basis zijn gestegen, dankzij een focus op de Galaxy S22 Ultra-high-end-telefoon en andere premium 5G-smartphones en -tablets.

Positieve verwachting mobiele markt

Hoewel de smartphonemarkt naar verwachting in het tweede kwartaal weer zal krimpen als gevolg van de zwakke seizoensinvloeden en de effecten van covid-19 en internationale geopolitieke onzekerheden, voorziet Samsung een aanhoudende solide verkoop van de S22-serie - vooral vlaggenschip S22 Ultra) en een hogere verkoop van nieuwe A-seriemodellen verwacht. Dit wordt geholpen door verbeterd inzicht in de levering van belangrijke componenten, wat leidt tot jaar-op-jaar omzetgroei in alle productlijnen.

Het Zuid-Koreaanse concern benadrukt dat het zijn wereldwijde bevoorradingssystemen opnieuw in evenwicht brengt om de impact van de macro-onzekerheden te beperken en de winstgevendheid met dubbele cijfers te behouden. Samsung verwacht dat de smartphonemarkt in de tweede helft van het jaar weer zal groeien en dat de sterke groei in het wearables-segment zal aanhouden.

Sterkste groei bij halfgeleiders

De belangrijkste groeimotor van het bedrijf in het eerste kwartaal was de halfgeleiderdivisie, die profiteerde van een sterke vraag naar server- en pc-chips en een beter dan verwachte prijsstelling als gevolg van wereldwijde tekorten. De omzet van de Device Solutions-divisie steeg met 39 procent op jaarbasis tot KRW 26,87 biljoen, de bedrijfswinst verdubbelde ruimschoots: van KRW 3,36 biljoen tot KRW 8,45 biljoen. Samsung verwacht dat de vraag de rest van het jaar stevig zal blijven, terwijl het zich steeds meer richt op premium producten.

Ook de beeldscherm- en consumentenelektronica-activiteiten van het Zuid-Koreaanse bedrijf groeien. Samsung rapporteert voor dit segment in het eerste kwartaal een omzetstijging van 19 procent op jaarbasis en een stijging van 2 procent ten opzichte van het vierde kwartaal tot KRW 77,78 biljoen. De nettowinst verbeterde tot KRW 11,32 biljoen, van KRW 7,14 biljoen een jaar geleden. De kapitaaluitgaven in het eerste kwartaal bedroegen KRW 7,9 biljoen, inclusief KRW 6,7 biljoen uitgegeven aan halfgeleiders en KRW 0,7 biljoen aan beeldschermen.

Terug naar nieuws overzicht