NAM deelt gegevens duizenden Nederlanders onterecht met ministerie

28-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

NAM deelt gegevens duizenden Nederlanders onterecht met ministerie

Gegevens van mogelijk duizenden inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen zijn door de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) eind 2020 ten onrechte gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat om een datalek.

Het datalek blijkt uit correspondentie die het Dagblad van het Noorden in handen kreeg op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het gaat om een Excel-bestand met gegevens van inwoners uit Groningen die gebruikmaakten van de waardedalingsregeling van de NAM. Via deze regeling kregen zij een aanbod van de NAM omdat hun huis minder waard was geworden door aardbevingen gerelateerd aan gaswinning.

Het ministerie vroeg eind 2020 de NAM om de dossiers van een paar bewoners met het oog op een onderzoek. Een medewerker stuurde per ongeluk echter een bestand dat meer gegevens omvatte dan noodzakelijk. De NAM zegt het incident te betreuren. Een woordvoerder van de NAM meldt aan het Dagblad van het Noorden dat het incident door een privacy-medewerker is beoordeeld. Hieruit blijkt dat er 'geen echt risico voor de privacy van bewoners is geweest'. De NAM doet daarom geen melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Terug naar nieuws overzicht
Security