Aanbieden van software- en beveiligingsupdates voortaan verplicht

26-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Aanbieden van software- en beveiligingsupdates voortaan verplicht

Verkopers zijn per 27 april 2022 wettelijk verplicht om software- en beveiligingsupdates aan te bieden voor digitale apparaten en diensten. Denk hierbij aan slimme apparaten zoals smart tv’s en horloges, printers, camera’s en babyfoons, maar ook aan games, apps en streamingdiensten. Ook krijgt de consument meer bescherming als het gekochte product niet voldoet aan de redelijke verwachtingen.

De Eerste Kamer stemde eerder in met een wetsvoorstel van ministers Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). Het wetsvoorstel zet Europese richtlijnen over de verkoop van goederen en levering van digitale content en diensten om in Nederlandse recht. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van de wetgeving.

Proportionaliteit

Hoe lang verkopers updates moeten verstrekken wordt bepaald op basis van proportionaliteit. Dit betekent in de praktijk dat gebruikers bij een duurder apparaat zoals een slimme wasmachine langer updates mogen verwachten dan voor een digitale game voor hun smartphone.

Ook wordt de duur van de zogeheten 'omkering van de bewijslast' verlengd van 6 maanden naar een jaar. Gedurende deze periode ligt de bewijslast bij de verkoper in plaats van de consument. Dat betekent in de praktijk dat indien een gebruiker binnen een jaar na de aanschaf van een smartphone problemen krijgt met dit apparaat, de verkoper moet aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en het probleem door de consument is veroorzaakt. De consument staat hierdoor sterker.
Terug naar nieuws overzicht
Security