Martijn Kregting - 26 april 2022

Gartner voorspelt wereldwijde omzetgroei halfgeleiders met 13,6 procent in 2022

Gartner voorspelt wereldwijde omzetgroei halfgeleiders met 13,6 procent in 2022 image

De marktonderzoeker heeft de vooruitzichten voor de wereldwijde omzet uit halfgeleiders verhoogd in vergelijking met de verwachting een kwartaal eerder: met 37 miljard dollar tot 676 miljard dollar. Toepassingen in de automotive sector zullen te maken blijven krijgen met beperkingen in de levering van componenten - met name in microcontrollers (MCU's), geïntegreerde schakelingen voor energiebeheer (PMIC's) en spanningsregelaars - tot in 2023.

De vertraging van de afzet van pc's, smartphones en server-eindmarkten zal naar verwachting de groei van omzet uit halfgeleiders geleidelijk vertragen, aangezien vraag en aanbod van halfgeleiders in 2022 geleidelijk in evenwicht komen.

Belangrijke groeimotor

“De stijging van de gemiddelde verkoopprijs van halfgeleiders (ASP) als gevolg van het chiptekort blijft een belangrijke motor voor groei op de wereldwijde halfgeleidermarkt in 2022", zegt Alan Priestley, research vice president bij Gartner. "Maar de algemene leveringsbeperkingen van halfgeleidercomponenten zullen naar verwachting geleidelijk afnemen tot 2022 en de prijzen zullen stabiliseren met de verbeterende voorraadsituatie."

Het chiptekort zal in 2022 een punt van zorg blijven voor de toeleveringsketen van elektronische apparatuur en zal verschillende effecten hebben op de belangrijkste markten voor elektronische apparatuur, afhankelijk van de verschillende typen halfgeleiderapparatuur. De meeste tekorten aan halfgeleiders namen af in pc's en smartphones naarmate de productie naar het laagseizoen ging - in combinatie met een groter aanbod van halfgeleiders op de markt. Er zullen echter tot eind 2022 een tekort blijven aan sommige typen halfgeleiderapparaten in de toeleveringsketen van de automotive sector.

Hoewel de productie per eenheid van auto's met 12,5 procent in 2022 onder verwachting zal groeien met 12,5 procent, zullen ASP's voor halfgeleiders naar verwachting hoog blijven als gevolg van het aanhoudend krappe aanbod dat de halfgeleidermarkt voor auto's in 2022 naar een groei met dubbele cijfers (19%) drijft, verwacht Priestley. "Automotive HPC, EV/HEV en geavanceerde rijhulpsystemen zullen de groei in auto-elektronicasectoren gedurende de prognoseperiode leiden."

Geheugenchips grootste segment

De markt voor geheugenchips zal gedurende de prognoseperiode de grootste markt voor halfgeleiderapparatuur blijven en zal naar verwachting in 2022 31,4 procent van de totale halfgeleidermarkt uitmaken. DRAM en NAND zullen naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 een tekort aan aanbod hebben.

De NAND-markt zal overaanbod in het vierde kwartaal van 2022 hebben, terwijl DRAM naar verwachting in de tweede helft van 2023 ook overaanbod zal bereiken. De combinatie van megabyte-zendingen en hogere jaarlijkse gemiddelde ASP's dit jaar zal de omzetgroei voor beide markten in 2022 ondersteunen, met een verwachte groei van 22,8 procent voor DRAM en 38,1 proecent groei voor NAND.

Omzetgroei halfgeleiders smartphones

De omzet van halfgeleiders voor smartphones zal naar verwachting met 15,2 procent stijgen in 2022, aangezien de productie van 5G-smartphones in 2022 naar verwachting met 45,3 procent zal groeien, tot 808 miljoen eenheden en 55% van alle geproduceerde smartphones.

Een 'agressieve' migratie van 4G naar 5G van grote leveranciers van smartphonechipsets heeft tijdelijk geleid tot een tekort aan 4G system-on-chip geïntegreerde basisband-IC's, die begon in de tweede helft van 2021. De stijgende 5G-geïntegreerde basisband-IC-inventaris zal resulteren in dalende prijzen voor 5G smartphones en versnellen de penetratie van 5G verder gedurende de prognoseperiode.