Centric wijt omzetverlies aan conflict eigenaar Sanderink met diens ex

26-04-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Centric wijt omzetverlies aan conflict eigenaar Sanderink met diens ex

Centric heeft naar eigen zeggen de afgelopen drie jaar tot 60 miljoen euro aan omzet misgelopen te hebben als gevolg van een ruzie van zijn in opspraak geraakte eigenaar Gerard Sanderink met diens ex Brigitte van Egten. Het is een ommezwaai voor de automatiseerder, die zich tot nu toe verre hield van het conflict.

Sanderink, ook eigenaar van onder meer bouwbedrijf Strukton, stelt dat zijn ex schuldig was aan onder meer fraude en diefstal toen zij directeur was van Sanderinks zonnepanelenproducent DSS. Van Egten op haar beurt boekte meermaals succes bij de rechter. Zo zouden diverse onderzoeken die Sanderink naar Van Egten had ingesteld, niet onafhankelijk zijn en moest hij beweringen over haar op websites van zijn bedrijven rectificeren. Verder moest Sanderink diverse dwangsommen betalen.

Centric heeft zich eerder gedistantieerd van wat het zag als een privézaak, maar onlangs legde Centric samen met zusteronderneming DSS voor 1,96 miljoen euro beslag bij Van Egten. Het gaat hier om een bedrag waarvan de rechtbank in Den Haag eind november 2021 had bepaald dat Sanderink het aan zijn ex moest betalen.

'Van Egten verantwoordelijk'

Centric laat nu weten dat het Van Egten verantwoordelijk acht voor vrijwel het volledige omzetverlies over 2019 en 2020, zo schrijft het FD. In 2021 zag Centric omzet en winst ook dalen, zo bleek onlangs. Centric zou de afgelopen jaren meerdere klanten verloren hebben als gevolg van de juridische vete tussen Aanderink en Van Egten, waaronder De Nederlandsche Bank (DNB), dat onlangs besloot zijn contract met Centric niet te verlengen.

Centric-bestuurder Louis Luijten stelde maandag tijdens een zitting bij de rechtbank in Almelo zelfs dat een onderdeel van Centric als gevolg van het conflict zelfs failliet dreigt te gaan. Het is niet bekend om welk onderdeel het gaat. De afgelopen jaren zouden ook diverse bestuurders bij Centric vertrokken zijn als gevolg van het conflict van Sanderink en diens ex. Daaronder CEO Karim Henkens, CFO Carolien van der Werf, haar opvolger Rianne Jans, outsourcingsdirecteur Roland Plomp en commercieel directeur Hans Schrijver.

Broncode Kaspersky inzien

In ander Centric-gerelateerd nieuws schreef AG Connect onlangs op basis van het boek 'Er is er hier maar één de baas' van journalist Angelique Kunst dat Sanderinks nieuwe vriendin, zelfverklaard 'superhacker' Rianne Rijbroek, zou beschikken over broncode van securityleverancier Kaspersky en hebben aangeboden die te tonen aan topmanagers van Centric.

Rijbroek deed dat aanbod volgens Kunst eind 2018, enige tijd nadat ze had beweerd de Russische aanbieder van security-oplossingen te hebben gehackt. Een claim die ze later overigens introk. De bestuurders van Centric die aanwezig zouden zijn geweest bij de ontmoeting met Sanderink en Rijbroek - non-executive bestuurder Guust Sturm en directeuren Ben van Lier en Freddie Veltmaat - weigerden volgens het boek van Kunst beleefd inzage in de broncode.

Terug naar nieuws overzicht