Martijn Kregting - 26 april 2022

Google rondt pilot af met batterijgebaseerd noodstroomsystem datacentrum

Google rondt pilot af met batterijgebaseerd noodstroomsystem datacentrum image

Google zet met een pilot voor een nieuw batterijgebaseerd noodstroomsysteem in een Belgisch datacenter een nieuwe stap in het elimineren van dieselgeneratoren uit datacenterfaciliteiten wereldwijd. Dat schrijft The Register.

De Alphabet-dochter sprak over een succesvolle proef met een back-up middels batterijvoeding in het datacenter, vorige week in St Ghislain, West-België. Daarnaast kwam de onderneming met diverse andere aankondigingen op het gebied van hernieuwbare energie. Google wil dat al zijn activiteiten tegen 2030 volledig worden aangedreven door koolstofvrije energie.

Google: koolstofvrij in 2030

Koolstofneutraliteit houdt in dat de het verbruik van grijze stroom (uit bijvoorbeeld steenkool) wordt afgestemd op investeringen in de productie van groene energie. Volgens deze definitie is Google sinds 2017 klimaatneutraal. Koolstofvrij is volgens Google echter een 'moonshot-doel'. Het betekent namelijk dat de elektriciteitsvoorziening van Google volledig koolstofvrij gemaakt wordt en 24/7 werkt met CO2-vrije energie.

In het datacenter in St Ghislain heeft Google het back-upsysteem voor dieselvoeding voor de faciliteit in dit kader vervangen door een reeks batterijen. Het project werd gelanceerd in 2020 en nu, twee jaar later, is het volgens Google bijna operationeel.

"We hebben de batterij nu volledig geïnstalleerd en getest en bereiden ons voor om het systeem te gebruiken om het Belgische elektriciteitsnet te ondersteunen", aldus een woordvoerder van Google.

Succesvolle test

Naast het opslaan van energie voor gebruik in noodgevallen, wil Google het batterijsysteem ook gebruiken om het lokale elektriciteitsnet in balans te brengen. De succesvolle test van het systeem betekent verder dat Google soortgelijke technologie kan gaan inzetten in andere datacenters.

Onderzoek van Omdia eerder dit jaar stelde dat datacenterbeheerders UPS-systemen kunnen gebruiken die zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet om de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen te verminderen.

Projecten schone energie

Google meldde vorige week ook ook dat drie van zijn zonne-energieprojecten online zijn gekomen in datacenters in Quilicura (Chili), Hamina (Finland) en Fredericia (Denemarken). Elk datacentrum levert energie aan de netwerken in hun regio, aldus de techgigant.

In Chili zal verder een windpark dat Google in samenwerking met energiebedrijf AES Chile heeft gebouwd, het eerste Latijns-Amerikaanse datacenter van Google boven de grens van 80 procent koolstofvrije energie brengen. Het windenergiegedeelte van het project bestaat uit 23 turbines en maakt deel uit van een grotere zonne-/windportefeuille die tot 125 MW aan energie kan opwekken.

Google heeft ook een contract gesloten met het Finse elektriciteitsbedrijf Ilmatar om 60 procent van de 212 MW te kopen die wordt gegenereerd door het nieuw voltooide windpark, dat volgens Google grotendeels is gebouwd dankzij zijn investering in de faciliteit. Tot slot is in Denemarken het lokale zonne-energieproject Rødby Fjord begonnen met het leveren van koolstofvrije energie die volgens Google een aanvulling zal vormen op de bestaande zonne-energie die het in Fredericia gebruikt.