SpaceX Starlink verijdelt Russische storingspogingen satelliet-internet Oekraïne

25-04-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

SpaceX Starlink verijdelt Russische storingspogingen satelliet-internet Oekraïne

SpaceX Starlink heeft tot nu toe elke poging aan de kant van Rusland verijdeld om internettoegang via de satellieten van Starlink in Oekraïne te verstoren. Dat heeft Dave Tremper, directeur elektronische oorlogsvoering bij het Amerikaanse Ministerie van Defensie, afgelopen week bekend gemaakt tijdens de C4ISRNET-conferentie.

Tremper was positief over de snelheid waarmee het bedrijf van tech-miljardair Elon Musk de Russische storingspogingen afweerde. Hij gaf aan dat zelfs het Amerikaanse leger dit niet zo snel had kunnen realiseren. Starlink, de satelliet-gebaseerde internettak van SpaceX, heeft Oekraïners geholpen om online te blijven tijdens de Russische invasie. SpaceX-topman Musk stuurde Starlink-kits naar Oekraïne nadat Mykhailo Fedorov, de vice-premier van het land, eind februari om hulp van de miljardair had gevraagd.

Meer gedetailleerde inkijk

Musk had op 25 maart al verteld dat Starlink tot op dat moment "alle pogingen tot hacken en jammen had weerstaan". Tremper gaf een meer gedetailleerde inkijk in de aanpak van een Russische storingspoging op de systemen van Starlink. "Starlink schreef enkele lijntjes code en loste zo het probleem op." Hij noemde de tegenmaatregelen van Starlink "fantastisch" en vervolgde: "Zoals Starlink kon upgraden toen er een dreiging opdook, zo moeten wij die flexibiliteit kunnen hebben."

Een persoon die bekend is met de inspanningen van Starlink in Oekraïne vertelde eind maart aan The Washington Post dat er meer dan 5.000 Starlink-terminals in het land waren. Experts hebben Business Insider verteld dat Starlink wel een gevaar kan vormen voor gebruikers in Oekraïne vanwege de kenmerkende schotel en traceerbare radiosignalen.

Terug naar nieuws overzicht