Nog geen derde van de CFO-CIO-relaties kent sterke collegialiteit

24-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nog geen derde van de CFO-CIO-relaties kent sterke collegialiteit

Slechts 30% van de CFO-CIO-relaties kenmerkt zich door een sterke collegialiteit en bedrijfsgerichtheid. Deze twee belangrijke kenmerken bepalen een sterk digitaal partnerschap. Indien zij ontbreken hebben organisaties onder meer meer moeite om financiering voor digitale initiatieven te vinden, digitale uitgaven in lijn te brengen met het budgetplan en het bereiken van beoogde digitale bedrijfsresultaten.

Dit blijkt uit een enquête van marktonderzoeker Gartner in december 2021 onder 183 executives (CFO's en CIO's). Het onderzoek toont een sterk CFO-CIO-partnerschap dat leidde tot de beste digitale investeringsresultaten, gedefinieerd als bedrijfsgericht (in tegenstelling tot functiegericht) en collegiaal (in tegenstelling tot vijandig).

Erosie van marges compenseren

"Inflatie-gerelateerde tegenwind verhoogt de inzet voor CFO's om ervoor te zorgen dat digitale investeringen productiviteitsverbeteringen en bedrijfsresultaten opleveren die marge-erosie kunnen compenseren", zegt Randeep Rathindran, vice-president onderzoek bij de Gartner Finance Practice. "Het hebben van de juiste relatie met de CIO is een cruciaal onderdeel van het leveren van die waarde."

Sterke CFO-CIO-relaties hebben 51% meer kans om gemakkelijk financiering te vinden voor digitale initiatieven, 39% meer kans om digitale uitgaven in lijn te houden met het budgetplan en 18% meer kans om de beoogde bedrijfsresultaten te behalen. "CFO's zouden hun CIO moeten zien als een bedrijfsstrateeg, in plaats van alleen als een budgeteigenaar", zegt Rathindran. "Een betere samenwerking hier zal helpen ervoor te zorgen dat het uitvoerend leiderschap is afgestemd op de rol van discretionaire technologie-uitgaven in de hele onderneming en wat het kan leveren."

Organisaties met een sterk CFO-CIO-partnerschap presteren beter dan hun collega's in verschillende financiële managementpraktijken die uniek zijn voor digitaal en mogelijk worden gemaakt door collegiale en bedrijfsgerichte relaties tussen financiën en IT (zie afbeelding 1).

Figuur 1: Gedrag van financieel beheer voor digitale investeringen
gartner_2022 CFO CIO relatie.png
Bron: Gartner (april 2022)

Vijf belangrijke CFO-CIO-acties die digitaal succes mogelijk maken

Gartner-experts identificeren vijf CFO-CIO-acties die digitaal succes mogelijk maken. Deze praktijken zijn uniek voor digitaal en worden mogelijk gemaakt door collegiale en bedrijfsgerichte relaties tussen financiën en IT. De vijf acties omvatten:

1) Gebruik productlijnfinancieringsmodellen om het comfort met digitale OPEX-uitgaven te vergroten.
Progressieve CFO's verschuiven de discussie over "digitale CAPEX versus OPEX" van winstgevendheid op korte termijn naar waardecreatie op lange termijn. Zij werken hierbij samen met hun CIO's om de operationele en strategische voordelen van digitale investeringen gefinancierd door OPEX te benadrukken. In plaats van zich alleen op EBITDA te concentreren, houden ze bijvoorbeeld bij hoe digitale investeringen van invloed zijn op statistieken met betrekking tot onder meer de productiviteit van het personeel, operationele marges en inkomstengenererende activisten.

2) Gebruik een uitgebreide reeks statistieken en herzie de verwachtingen voor het succes van digitale investeringen.
CFO's moeten de manier waarop ze digitaal succes meten uitbreiden met de technologie en operationele statistieken die CIO's benadrukken. Statistieken met betrekking tot bijvoorbeeld gebruikersbetrokkenheid en deelname (zoals het aantal gebruikers of het percentage interacties dat digitaal is) passen vaak beter bij digitale investeringen dan traditionele financiële statistieken.

3) Gebruik een algemeen kader voor prestatiebeheer om te begrijpen hoe digitale investeringen van invloed zijn op zakelijke KPI's.
CFO's moeten hun teams ertoe brengen om met IT samen te werken om een bijgewerkte cascade van meetwaarden op te bouwen met meer geschikte, gedetailleerde KPI's als een gedeeld raamwerk voor het evalueren van de prestaties van digitale investeringen. Finance en IT kunnen dit raamwerk gebruiken om beter te begrijpen hoe digitale initiatieven van invloed zijn op belangrijke KPI's door technologische KPI's (bijvoorbeeld gebruikersbetrokkenheid), tussentijdse resultaten (bijvoorbeeld hoger verkoopvolume) en financiële resultaten (bijvoorbeeld hogere inkomsten) te koppelen.

4) Geef prioriteit aan betrokkenheid bij de technologie-roadmap van IT.
CFO's moeten vroege roadmapgesprekken met IT gebruiken als een kans om verwachtingen te delen over hoe technologie moet worden gebruikt om de algemene strategie van de onderneming vooruit te helpen, en hoe digitale investeringen van invloed zijn op de bedrijfsfinanciën. Finance kan dit doen door financiële analyses uit te voeren en vroegtijdige input te geven over de financiële haalbaarheid van technologieplannen.

5) IT uitrusten met tools die de transparantie van de digitale kostenstructuur bevorderen.
Finance moet samenwerken met IT om de waarde van digitale kosten te communiceren, zodat de prestatieverbetering kan worden gemeten. Dit draagt bij aan de bedrijfsdoelstelling van IT om de waarde van de organisatie te maximaliseren. Minder gedetailleerde servicegebaseerde kostenmodellen die de nadruk leggen op de 'output' die kosten creëert bieden naar verwachting de transparantie die CFO's nodig hebben.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in 'How Strong CFO-CIO Partnership Can Unlock Digital Investment Success.' CFO's en financiële leiders kunnen daarnaast deelnemen aan Gartner-onderzoek en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie