Wouter Hoeffnagel - 21 april 2022

Agentschap Telecom blikt terug op afgelopen jaar

Agentschap Telecom blikt terug op afgelopen jaar image

Hoe blijven we veilig in tijden van verandering? Deze vraag staat centraal in het jaarbericht 2021 van het Agentschap Telecom. Het agentschap blik in dit jaarbericht terug op een jaar waarin digitale transitie zich heen nadrukkelijk en over de volle breedte van onze maatschappij manifesteerde.

“Digitalisering is noodzaak en voorwaarde voor onze economische groei”, stelt directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk in het jaarbericht Veiligheid in tijden van verandering. “Maar het brengt ook nieuwe vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en integriteit. De breedte, de snelheid en het belang van de huidige digitalisering maken dat we dergelijke vragen integraal en met prioriteit op moeten pakken. Dat is een nieuwe en gezamenlijke maatschappelijke opgave. Het is zaak de thematiek niet in partjes op te knippen, maar integraal te benaderen. Dat kan alleen vanuit een domein-overstijgende samenwerking van burgers, bedrijfsleven, kennisinstituten en overheden."

Ontwikkelingen binnen het digitale ecosysteem

Agentschap Telecom beschrijft in het jaarbericht ontwikkelingen binnen het digitale ecosysteem. Denk hierbij aan hoe de digitale transitie zich voltrekt binnen verschillende sectoren. Daarnaast signaleert het agentschap kansen en benoemt het kwetsbaarheden en risico's.

De volgende vragen komen in het jaarbericht aanbod:

  • Hoe houd je al die slimme apparaten in huis veilig?
  • Hoe kun je samen gebruik maken van dezelfde frequenties? (en zonder storing!)
  • Is toezicht op AI nu al noodzakelijk?
  • Ontvang je voldoende energie van een laadpaal?
  • Graven voor glasvezel: gebeurt dat veilig?

Interview met Petra Claessen

In het jaarbericht 2021 zijn ook diverse artikelen en interviews te vinden. Denk hierbij aan een een artikel over de energietransitie en kunstmatige intelligentie, en interviews met de directie van Agentschap Telecom en externe partners. In een van deze interviews gaat Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services, in op de samenwerking tussen BTG en Agentschap Telecom. Ook kent BTG diverse expertsgroepen waarin Agentschap Telecom actief participeert. Onder meer op het vlak van 5G, AI, IoT, cybersecurity, indoordekking, Mission Critical & Business Critical. Lees het interview hier! De publieksversie van het jaarbericht 2021 met alle artikelen en interviews is hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024