AP: 'Sommige wetsvoorstellen zijn vrijbrief voor ongelimiteerde dataverzameling'

20-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

AP: 'Sommige wetsvoorstellen zijn vrijbrief voor ongelimiteerde dataverzameling'

Het kabinet ziet wetsvoorstellen vaak als een vrijbrief voor de overheid om bijna ongelimiteerd persoonsgegevens van burgers te verzamelen, op te slaan of te verspreiden. Deze indruk heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De toezichthouder deelt zijn zorgen bij de presentatie van zijn jaarverslag over 2021. Het AP leverde in 2021 95 keer advies over wetgeving waarin de verwerking van persoonsgegevens aan de orde was. In 18 gevallen was de toezichthouder hierbij zeer kritisch. In 37 gevallen had de AP enkele opmerkingen, terwijl in 40 gevallen er geen opmerkingen waren.

Persoonsgegevens onvoldoende beschermd

Dit betekent dat in bijan 20 procent van de gevallen persoonsgegevens in voorgestelde wetgeving onvoldoende was beschermd, of dat onduidelijk was hoe het met deze bescherming zat. Ook kwam het voor dat het kabinet onvoldoende onderbouwde waaron het verwerken van persoonsgegevens nodig zou zijn.

‘De overheid wil steeds meer doen met persoonsgegevens en dat is in zekere zin ook logisch, gezien onze digitale samenleving’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. ‘Dat mag en dat kan ook, als dat noodzakelijk is in het algemeen belang. Maar niet meer dan nodig en altijd met waarborgen voor de mensen om wie het gaat: u en ik.’

Reden moet duidelijk zijn

‘Je mag dan verwachten dat de overheid bij wetsvoorstellen duidelijk aangeeft waaróm de overheid je medische gegevens, je persoonlijke omstandigheden of je adres wil verzamelen en opslaan of verspreiden. Dat de overheid niet onnodig je persoonsgegevens gebruikt. Als een wet voorschrijft dat de overheid persoonsgegevens zónder toestemming van de mensen om wie het gaat mag gebruiken, mag dat alleen als dat écht nodig is in het algemeen belang. En als de inbreuk op de privacy duidelijk en nauwkeurig is omschreven.’

De AP stelt soms wetsvoorstellen te ontvangen die in feite een 'vrijbrief betekenen voor de overheid om bijna ongelimiteerd persoonsgegevens te verzamelen'. In andere gevallen is niet duidelijk genoeg waarom de overheid bepaalde gegevens van burgers nodig heeft. "Terwijl de wet er juist is om burgers te beschermen. En te zorgen voor een goed evenwicht tussen het algemeen belang en de (privacy)belangen van individuele burgers", schrijft de toezichthouder.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht