Pliops wil centrale rol gaan vervullen tussen CPU en storage

Steve Fingerhut, Pliops

21-04-2022 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Pliops wil centrale rol gaan vervullen tussen CPU en storage

Recent bezocht Dutch IT-channel Israël om een aantal start-ups te bezoeken. De eerste onderneming was de in Ramat Gan gevestigde start-up Pliops We spraken met Steve Fingerhut, de Chief Business Officer.

Wat Nvidia met grafische kaarten gerealiseerd heeft, wil Pliops realiseren met zijn Extreme Data Processoren (XDP's). Het doel is om met de zelf ontwikkelde hardware de groeiende afstand tussen CPU’s en storage te overbruggen. Het bedrijf werkt al samen met Western Digital om oplossingen te implementyeren. Tot de klanten behoren de grote Saas-, IaaS- en HPC-providers, hyperscale cloud serviceproviders en sociale mediabedrijven. Zij zijn de eersten die nu al de Pliops -hardware in de vorm van chips en PCI- kaarten in hun datacentrums gebruiken. Steve Fingerhut: “De grote uitdaging voor de industrie is de schaalbaarheid. Met de snelgroeiende chiptekorten die nog jaren zullen aanhouden, ontstaan er serieuze uitdagingen. Onze hardware kan de datastromen in de systemen aanzienlijk reduceren.”

De XDP moet als het aan Pliops ligt een centrale rol gaan vervullen in de toekomstige IT-infrastructuur en daarmee een soort ARM voor de dataprocessing gaan worden. Vandaar dat naast kant en klare PCI-kaarten, ook de componenten aan. Andere leveranciers geleverd kunnen worden.

De hardware moet een stroomlijnende rol spelen bij de snelgroeiende datastromen tussen CPU’s en de storage. Hierbij worden functies zoals de-duplicatie en compressie in hardware uitgevoerd, waardoor de CPU’s ontlast worden en er veel minder data (tot een factor 25) naar de SSD-drives hoeft. Data intensieve toepassingen hebben hier baat bij. In dit marktsegment zijn al meerdere bedrijven actief, maar die werken vooral met software, Pliops kiest expliciet voor in eigen beheer ontwikkelde hardware.
Steve Fingerhut: “Net zoals GPU's inefficiënties in de verwerking overwinnen om de prestaties van AI en analyses te versnellen, overwint de Pliops Extreme Data Processor inefficiënties in de opslag om de prestaties enorm te versnellen en de infrastructuurkosten voor toepassingen drastisch te verlagen.”

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht