Wouter Hoeffnagel - 14 april 2022

Crypto-onderzoeker moet vijf jaar cel in voor toespraak in Noord-Korea

Crypto-onderzoeker moet vijf jaar cel in voor toespraak in Noord-Korea image

Cryptocurrency-onderzoeker Virgil Griffith krijgt in de Verenigde Staten (VS) een celstraf van ruim vijf jaar opgelegd wegens samenzwering. Een Amerikaanse rechtbank acht hem schuldig aan het helpen van Noord-Korea bij het omzeilen van Amerikaanse sancties. Dit door tijdens een presentatie op een blockchain- en cryptocurrencyconferentie in Noord-Korea informatie over cryptovaluta te delen.

Dit meldt de BBC. Griffith gaf in september toe in april 2019 naar Noord-Korea te zijn afgereisd voor de conferentie, waar hij een presentatie gaf. De aanklagers stellen dat de onderzoeker wist dat de informatie die hij op het event deelde kon worden gebruikt om Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea te omzeilen. Griffith bracht hiermee volgens de aanklager de nationale veiligheid van de VS in gevaar.

De aanklager wijst er ook op dat Griffith geen toestemming had van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor zijn reis naar Noord-Korea. Dit is in de VS sinds 2017 verplicht voor Amerikanen die naar het land willen reizen. Griffith krijgt een geldboete van 100.000 dollar opgelegd. Daarnaast krijgt de man een celstraf van 5 jaar opgelegd.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024