AT houdt toezicht op certificering van IT-producten, diensten en processen

14-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

AT houdt toezicht op certificering van IT-producten, diensten en processen

Het Agentschap Telecom houdt vanaf deze week officieel op de certificering van IT-producten, diensten en processen. Het doel hiervan is het veiliger maken van digitale producten en diensten om zo de weerbaarheid van Nederland te verbeteren. Het Agentschap Telecom is hiervoor sinds deze week officieel de Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA).

Slimme apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Denk hierbij aan een smartphone, maar ook aan een slimme thermostaat of deurbel. Ook privé maken we gebruik van allerlei online diensten, waaronder streamingdiensten en cloudopslag. Het Agentschap Telecom noemt het van belang dat de digitale producten en diensten we we gebruiken veilig zijn en niet uitvallen door bijvoorbeeld cyberaanvallen.

Nieuwe veiligheidseisen

Vanuit de Europese Unie zijn hiervoor nieuwe veiligheidseisen opgesteld. Deze zijn vastgelegd in de Europese Cybersecurity Verordening, ook wel Cybersecurity Act genoemd (CSA). De CSA is een Europees certificeringsstelsel voor producten, diensten en processen op het gebied van cybersecurity. Iedere lidstaat wijst een nationale autoriteit aan die controleert of producten en diensten aan de afgesproken eisen voldoen: de NCCA. In Nederland wordt dat het Agentschap Telecom.

Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom: “Dit nieuwe stelsel maakt voor iedereen inzichtelijk hoe veilig en weerbaar producten en diensten zijn. De consument kan straks een bewustere keuze maken: kies ik voor een gecertificeerd product, of niet? Gecertificeerde producten zijn veiliger in gebruik en weerbaarder tegen cybercriminaliteit. Zeker omdat de verwachting is dat de veiligheidseisen nu nog vrijwillig zijn, maar in de toekomst waarschijnlijk verplicht worden voor fabrikanten en aanbieders in Europa. Gecertificeerde producten zijn in de toekomst te herkennen aan een Europees cybersecurity logo. Dat maakt Nederland en Europa digitaal veiliger.” 

Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services: "De veiligheid van digitale producten is van groot belang. Steeds meer werknemers werken thuis, waardoor onveilige apparatuur bij medewerkers thuis ook impact kan hebben op de organisatie. Het certificeren van producten kan een belangrijke bijdrage leveren aan verbeteren van deze veiligheid. Als NCCA speelt het Agentschap Telecom hierin een belangrijk rol. BTG onderschrijft het belang van de taken die de NCCA gaat uitvoeren."

Terug naar nieuws overzicht
Security